Lotte Kopecky wordt Europees kampioen in het baanwielrennen na chaotische afvallingsrace

Lotte Kopecky (26) heeft België een tweede medaille bezorgd op het Europees kampioenschap baanwielrennen. Na het zilver voor Robbe Ghys (25), was er deze keer goud in de afvallingsrace. Kopecky was de beste na een heel tumultueuze wedstrijd, die door een zware valpartij van de regerende wereldkampioene Letizia Paternoster mee dan een half uur stillag.

In München, Duitsland zijn op dit moment het multisportevenement European Championships georganiseerd. Tussen 11 en 21 augustus worden die stad Europese kampioenschappen van heel wat sporter afgewerkt. Het gaat om atletiek, weg- en baanwielrennen, turnen, roeien, triatlon, sportklimmen, kanosprint, tafeltennis en beachvolley. Door die verschillende EK’s op één tijdstip en één locatie te bundelen hopen de sportbonden meer belangstelling op te wekken.

Baanwielrennen

Voor de Belgische delegatie zijn er in heel wat disciplines medaillekansen. Maar een van de locaties die het meest nauwlettend in de gaten wordt gehouden, is uiteraard de wielerpiste. Het EK daar gaat door van 11 tot en met 16 augustus en kan voor België nu al een succes genoemd worden.

Robbe Ghys begon de medailleoogst vrijdag in de puntenkoers. Daar pakte hij zilver achter de Franse wereldtopper Benjamin Thomas. Eén dag later Lotte Kopecky als een van de kanshebbers in de afvallingsrace. Dat pisteonderdeel verloopt vaak chaotisch omdat er om de zoveel rondes moet gesprint worden om te mogen blijven meerijden. Wie daar telkens als laatste over de streep komt, moet de wedstrijd namelijk verlaten. Zeker in het begin van een afvallingsrace, als het peloton nog groot is, zijn er dan ook regelmatig valpartijen.

Zware valpartij

Dat was nu niet anders. De Nederlandse Mylène de Zoete was de eerste die vlak na de start al tegen de grond ging. De wedstrijd werd even geneutraliseerd en De Zoete kon zo opnieuw meedoen en uiteindelijk zelfs brons pakken. Vijf minuten later werd de wielerpiste opgeschrikt door een massale valpartij. Onder andere wereldkampioenen Letizia Paternoster was er erg aan toe en de wedstrijd werd meer dan een half uur stilgelegd. Op het afgelopen WK in 2021 in Roubaix was Paternoster nog de enige die sneller bleek dan Kopecky in de afvallingsrace. De Belgische zag zo op een pijnlijke manier letterlijk een concurrente wegvallen

De zware valpartij had serieus tol geëist want nog heel wat andere rensters waren nadien niet meer van start gegaan. Even speelt Kopecky nog met vuur toen er nog zeven rensters waren, maar daarna nam ze resoluut de wedstrijd in handen. In de slotsprint zou er uiteindelijk de Britse Pfeiffer Georgi opleggen.

Tweede Europese titel

Daardoor mag Lotte Kopecky zich tot Europees kampioen afvallingsrace kronen. Het is haar tweede Europese titel na die in de madison in 2016. Tussendoor werd ze wel ook al twee keer wereldkampioen op de piste en won ze meerdere grote wedstrijdstrijden. Later dit EK komt Kopecky op nog twee onderdelen aan de start.

Meer
Lees meer...