EK Shorttrack: Hanne Desmet verlengt titel op de 1.000 meter: zes medailles voor België

België heeft het Europese kampioenschap shorttrack afgesloten met zes medailles. De gouden medaille van vaandeldraagster Hanne Desmet (27) op de 1.000 meter is de absolute uitschieter. Zij pakte verder ook nog brons op de 500 meter. Daarnaast was er ook twee keer brons voor broer Stijn Desmet (25) op de 500 en 1.000 meter. Op de gemengde aflossing won België ook brons en op de aflossing bij de mannen was er zelfs zilver.

België won vorig jaar op het EK shorttrack vijf medailles, waarvan twee gouden. Ondertussen is het duo Hanne en Stijn Desmet alleen maar sterker geworden, waardoor de verwachtingen voor dit Europese kampioenschap groot waren.

Valpartijen op de 1.500 meter, medailles op de 500 en 1.000 meter

Het toernooi begon echter rampzalig. Want hoewel zowel Hanne als Stijn de finale van de 1.500 meter bereikten, bleven ze daarbij zonder medaille achter nadat beiden waren gevallen. Kort daarna wisten broer en zus allebei het tij te keren met een bronzen medaille op de 500 meter, nochtans niet hun favoriete onderdeel.

De laatste dag van het EK in het Poolse Gdańsk verliep nog beter. Zo was er al snel goud voor Hanne Desmet op de 1.000 meter, de afstand die ze ook vorig jaar won en waarop ze twee jaar geleden brons pakte op de Olympische Spelen. Vlak daarna volgde Stijn Desmet op de 1.000 meter met een bronze medaille.

Aflossingen

Daarna was het tijd aan de aflossingen. Op de 2.000 meter gemengde aflossing bleef het viertal Hanne Desmet, Stijn Desmet, Tineke den Dulk en Adriaan Dewagtere lang op medaillekoers. Die mooie positie gaven ze kort voor het einde uit handen, maar toen Italië ineens viel, viel er voor België toch een nieuwe bronzen medaille uit de bus.

Het EK werd afgesloten met de aflossing bij de mannen. Stijn Desmet, Adriaan Dewagtere, Ward Petre en Warre Van Damme moesten daarin al snel hun meerdere erkennen in topfavoriet Nederland. Ze wisten echter de strijd voor het zilver te winnen van Polen, waardoor er een zesde medaille aan het totaal wordt toegevoegd.

Nadat België eerder dit weekend ook al twee medailles pakte op het EK kunstschaatsen was het een mooi ijsweekend voor ons land.

Meer
Lees meer...