Loena Hendrickx kroont zich tot Europees kampioen kunstschaatsen; Nina Pinzarrone pakt brons

Loena Hendrickx heeft Belgische sportgeschiedenis geschreven. Voor het eerst ooit heeft ons land namelijk een individuele Europese kampioen in het kunstschaatsen. De 24-jarige Hendrickx domineerde in het Litouwse Kaunas de competitie en pakt verdiend goud. Ook het brons is voor België, want het amper 17-jarige toptalent Nina Pinzarrone eindigt op de derde plaats.

Loena Hendrickx is – mede door blessures – een laatbloeier is het kunstschaatsen. Op jonge leeftijd eindigde ze al zevende en vijfde op het EK, maar daarna stapelden de blessures zich op. Zo liep de Kempense in 2019 maar liefst vier enkelblessures op. Even vreesde ze nooit mijn pijnvrij te kunnen schaatsen, maar Loena Hendrickx vocht terug.

Comeback na blessures

Bij haar comeback bleek ze sterker dan ooit, want ineens eindigde Loena Hendrickx vijfde op het WK en achtste op de Olympische Spelen. Toen Rusland, dat de sport jarenlang domineerde, door de oorlog in Oekraïne ineens niet meer mocht meedoen aan de kampioenschappen, werd Loena Hendrickx mondiaal een medaillekandidaat. Zo pakte ze al eens zilver en brons op het WK.

Eén jaar geleden trok Loena Hendrickx als topfavoriete naar het Europees kampioenschap. Daar bleek de jonge Georgische Anastasiia Gubanova echter verrassend sterker, waardoor Hendrickx tevreden moest zijn met zilver.

Goud

Met die kleur zou Loena Hendrickx in Kaunas niet meer tevreden zijn. Die ambitie zette ze donderdag kracht bij met winst in de korte kür. Haar jonge landgenote Nina Pinzarrone eindigde daar tweede op bijna 5 punten. Titelverdedigster Anastasiia Gubanova moest tevreden zij met de derde plaats.

Dit trio vocht het vandaag uit voor de medailles. Daar kwam Loena Hendrickx als eerste in actie van de drie. Dat deed ze op haar eigen onnavolgbare manier, op muziek van Beyoncé en Madonna. Ze bleef zo goed als foutloos en eindigde op een sterke totaalscore van 213,25 punten. Zowel Gubanova als Pinzarrone zouden zich op die score stukbijten waardoor Hendrickx haar eerste Europese titel pakt.

Ze is zo de eerste Belgische die zich individueel tot Europees kampioen kunstschaatsen kroont. De enige andere Europese titel van België in het kunstschaatsen dateert van 1947 door het paar Micheline Lannoy en Pierre Baugniet.

Meer
Lees meer...