Medailleceremonie kunstschaatsen uitgesteld door controverse dopingtests Russische ploeg

De medailleceremonie voor het kunstschaatsen in teamverband op de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking werd dinsdagavond laat uitgesteld. Dat gebeurde als gevolg van enkele berichten die meldden dat er blijkbaar een dopingtest was mislukt bij het Russische team van kunstschaatsers dat onlangs de gouden medaille won.

De ceremonie werd dinsdagavond laat uitgesteld wegens “juridische problemen”, zoals gemeld door het IOC. Een bron dicht bij de situatie vertelde USA Today dat een lid van het zeskoppige Russische Olympische Comité (ROC) team een positieve drug/dopingtest had.

Teams

De bron onthulde echter niet welke schaatsster positief testte. Het Russische team bestaat uit Kamila Valieva (15), de grote favoriet voor de gouden medaille in het individuele onderdeel, Mark Kondratiuk (18), Anastasia Mishina (20), Aleksandr Galliamov (22), Victoria Sinitsina (26) en Nikita Katsalapov (30).

Het Amerikaanse team was ingeschaald op een zilveren medaille, en Japan op brons. Mochten de Russen gediskwalificeerd worden, dan zouden de Amerikanen naar het goud kunnen opschuiven, met Canada (dat als vierde eindigde) in lijn voor het brons.

Speculatie

“Laten we, voor een goed begrip, wachten op uitleg van onze sportofficials of van het IOC”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov, volgens ESPN.

Het is allemaal speculatie op dit moment, aangezien tot nu toe het IOC nog niet officieel heeft erkend dat een deelnemer direct betrokken was bij een overtreding. Mocht er een diskwalificatie zijn, dan zal er waarschijnlijk een beroep volgen, waardoor de ceremonie nog meer vertraging oploopt.

“Iedereen doet er alles aan om de situatie zo snel mogelijk op te lossen”, zei IOC-woordvoerder Mark Adams, hoewel hij ook erkende dat “juridische kwesties soms kunnen aanslepen.”

Meer
Lees meer...