Hanne Desmet bezorgt België historische medaille op Olympische Winterspelen

Hanne Desmet heeft een bronzen medaille gepakt op de 1.000 meter shorttrack op de Olympische Winterspelen in Peking. In een finale met vijf zag de 25-jarige Belgische twee concurrenten vallen waardoor zij een medaille won, na de ongenaakbare Nederlandse Suzanne Schulting en de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong.

Belgische medailles op de Olympische Winterspelen zijn al jaren eerder een zeldzaamheid, maar met Hanne Desmet in het shorttracken heeft België in Peking een gevaarlijke subtopper in actie. Dat de Belgische in vorm is, bewees ze al met een vijfde plaats op de 500 meter. De 1.000 meter is echter haar beste afstand, want daarin werd ze vorig jaar nog vicewereldkampioen.

Op dat WK waren er door de coronacrisis echter veel toppers niet aanwezig, maar in Peking is iedereen er uiteraard wel. Toch haalde Hanne Desmet opnieuw knap de finale waarin ze het zou opnemen tegen vier wereldtoppers. De Belgische begon als vijfde aan die finale, maar deed al snel een poging om haar concurrentes in te halen. Toen dat niet lukte, bleef ze rustig achteraan haar kans afwachten. Die kans kwam er toen de Italiaanse legende Arianna Fontana – in het verleden al goed voor tien olympische medailles – viel en de Amerikaanse Kristen Santos meesleurde. Desmet bleef wel recht en schaatste in het spoor van topfavorietes Suzanne Schulting en Choi Min-jeong naar een bronzen medaille.

Tweede vrouwelijke medaille voor België op Olympische Winterspelen

Hanne Desmet pakt zo de zevende Belgische wintermedaille ooit en is nog maar de tweede vrouw die ons land een medaille bezorgt op de Olympische Winterspelen. De vorige die dat deed was Micheline Lannoy, die goud pakte in 1948 in Sankt Moritz in het kunstschaatsen voor paren.

Voor Desmet zijn de Spelen nu al geslaagd met een bronzen medaille. Toch krijgt ze nog een kans op eremetaal. De Belgische komt komende woensdag namelijk nog in actie op de 1.500 meter.

Meer
Lees meer...