Energieleveranciers zullen voortaan nagaan of je voorschotfactuur niet te hoog (of te laag) is: wat houdt dat juist in?

Veel consumenten zagen vorig jaar hun voorschotfactuur fors stijgen als gevolg van de opgelopen energieprijzen. Intussen zijn die opnieuw gedaald, maar bleven de voorschotfacturen in de meeste gevallen ongewijzigd. De energieleveranciers zullen nu nagaan of de voorschotten nog in lijn liggen met de actuele prijzen en je verbruik.

Waarom is dit belangrijk?

Door de heropening van de westerse economieën na de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen vorig jaar fors de hoogte ingeschoten. Intussen is de rust wat teruggekeerd op de groothandelsmarkten, met lagere elektriciteits- en gasprijzen als gevolg. Daardoor zullen we minder moeten betalen voor ons energieverbruik. Veel consumenten merken daar nog niet veel van omdat de meeste voorschotfacturen nog niet zijn aangepast.

In het nieuws: De sectorfederatie voor Belgische energieleveranciers FEBEG heeft een akkoord gesloten met staatssecretaris voor Consumentenzaken Alexia Bertrand (Open Vld) en federaal energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) over een aanpassing van de voorschotfacturen. De energieleveranciers zullen voortaan checken of de voorschotten nog in lijn liggen met de actuele energieprijzen en het verbruik van de consumenten.

  • Bij verschillende leveranciers is het al mogelijk om online zelf je voorschot aan te passen. Alleen is het niet eenvoudig om een inschatting te maken hoeveel je elke maand moet betalen om onaangename verrassingen te vermijden wanneer je de eindafrekening in de bus krijgt.
  •  “We gaan dat via een protocol doen, want dat gaat veel sneller dan wetgeving”, liet Bertrand in de Kamer weten.

Wat houdt dat protocol in?

De details: De nieuwe regeling geldt voornamelijk voor variabele contracten. Bij vaste contracten wordt de prijs vastgeklikt voor een bepaalde periode. Eventuele prijswijzigingen hebben dan ook geen impact op de factuur.

  • Door het protocol zullen energieleveranciers nu elke vier maanden hun licht laten schijnen over de voorschotfacturen.
  • De leveranciers zullen in een eerste fase de variabele energiecontracten die tussen augustus en november vorig jaar werden afgesloten onder de loep nemen. De energieprijzen waren toen naar een hoogtepunt gestegen, waardoor nieuwe klanten fikse voorschotten moesten betalen.
  • Belangrijk: De leveranciers zullen niet zelf de voorschotten aanpassen. Ze zullen hun klanten een uitnodiging sturen om dat te doen. Hoe dat concreet in zijn werk zal gaan, is nog niet bekend.
  • Het protocol betekent niet alleen dat de voorschotfactuur kan dalen. Indien die te laag is, zal de leverancier je vragen om het voorschot te verhogen.

Geen verrassingen: Van der Straeten merkt in een blogbericht op haar site op dat het protocol moet vermijden dat de consumenten bij de eindafrekening voor een verrassing komen te staan.

  • Volgens een enquête van FEBEG onder haar leden kregen klanten die een hogere voorschotfactuur hadden dan de jaarafrekening gemiddeld 282 euro terug voor een gas- en elektriciteitscontract. Daarentegen moesten klanten met een lager voorschotfactuur gemiddeld 556 euro betalen. 52 procent van de klanten moest opnieuw betalen en 48 procent van de klanten kreeg zijn geld terug.

(nd)

Meer
Lees meer...