Er is veel dat niet mag in de wagen als je rijdt: een overzicht! Zondig jij ook?

Je moet altijd opletten in het verkeer, maar er zijn heel wat dingen illegaal achter het stuur waarvan je het niet zou vermoeden. Een overzicht.

1. Eten en drinken

iStock

Eten en drinken achter het stuur is verboden. Dat geldt dus ook voor frietjes en hamburgers van de Mc Drive. Er bestaat onduidelijkheid over bij bestuurders, want in de wegcode staat dat “elke bestuurder in staat moet zijn om alle nodige rijbewegingen uit te voeren”. Iets eten of drinken achter het stuur belet dat dus.

2. Gsm-gebruik

iStock

Jaarlijks sterven er in België minstens dertig mensen en vallen er zeker 2.500 gewonden door het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur. Dat zegt het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid. Een berichtje typen verhoogt de kans op een ongeval 23 keer. Het is dan ook strikt verboden om op je gsm te zitten tijdens het rijden. Wil je toch telefoontjes plegen tijdens je rit? Installeer dan een handsfree kit. Gebruik je je smartphone ook als gps? Zorg dan voor een goede telefoonhouder en stel je bestemming in voor je vertrekt. Want prullen tijdens het rijden, dat ziet de politie niet graag.

3. Je gps instellen

iStock

Het mag niet! Ook deze regel valt onder de wegcode.

4. In beschonken toestand achter het stuur kruipen

iStock

Logisch! De verkeerswetgeving in België bepaalt dat een alcoholgehalte in het bloed van 0.5 promille strafbaar is.

5. Je roes uitslapen achter het stuur als je dronken bent

istock

Als je wagen op een veilige plaats staat, waar die geen hinder vormt, mag je gerust je je roes uitslapen in je auto. Zolang je niet in de bestuurderszetel zit, is het dus toegelaten.

6. Te luide muziek in je wagen

istock

Als de muziek duidelijk en herkenbaar te horen is vanop een afstand van dertig meter van het voertuig heb je het vlaggen.

7. Parkeren voor een garagepoort met of zonder nummerplaat

istock

De algemene regel luidt dat het verboden is om te parkeren voor een garage die er ook uitziet als een garage. Of er een sticker met de nummerplaat aan hangt of niet, maakt niet uit.

8. Geen voorrang verlenen aan een tram

istock

Een tram heeft altijd voorrang, zelfs als je van rechts komt of als je op een voorrangsbaan rijdt. Als je in een zone met trams rijdt, ben je trouwens wettelijk verplicht dubbel voorzichtig te zijn bij het oprijden van een kruispunt.

9. Handenvrij bellen op de foute manier

getty

In sommige gevallen is het zelfs verboden om handenvrij te bellen. De wegcode zegt niet dat je je nummer niet mag intikken op je gsm, of dat je je gps niet mag instellen tijdens het rijden.