Er is water op Mars: wetenschappers ontdekken enorm meer onder ijskap

Er is water op Mars: wetenschappers ontdekken enorm meer onder ijskap

Voor het eerst kunnen wetenschappers officieel stellen dat ze vloeibaar water op Mars gevonden hebben. Onder de ijskap aan de zuidpool zou een meer van ongeveer 20 kilometer breed zitten.

Er waren al langer aanwijzingen dat er ooit water op Mars geweest is, maar nu weten we dus ook dat er nog steeds water op de rode planeet aanwezig is. Wetenschappers ontdekten het meer met Marsis, een radarinstrument van de Mars Express-satelliet. Het klimaat op de planeet is veel koeler dan vroeger, en daardoor is het meest water nu ijs geworden.

Leven op Mars?

Met radarsignalen vanuit de satelliet wisten ze door ondergrondse lagen ijs aan de zuidpool te dringen. Daar detecteerden ze vloeibaar water en konden ze vaststellen dat het moet gaan om een enorm ondergronds meer. Een belangrijke ontdekking, maar het is zeker geen bewijs van leven op Mars. Al is de aanwezigheid van water wel nodig om leven mogelijk te maken. Het oppervlak van de planeet is echter niet goed voor leven zoals wij het kennen. En daarom wordt vooral naar de lagen eronder gekeken, stelt dokter Manish Patel van Open University.

De wetenschappers weten nu wel waar ze naar potentieel leven moeten zoeken, maar een garantie is er niet. Zo zou het water wel eens extreem koud kunnen zijn, wat veel levensvormen dan weer uitsluit. De metingen gaan intussen verder op andere delen van Mars, want ook daar kan misschien water worden gevonden. Stiekem dromen ze ervan om een nieuwe onbemande missie naar Mars te organiseren en naar water te boren, maar dat zal niet snel gebeuren. Er moet immers door 1,5 kilometer ijs geboord worden. En zo blijft Mars een project voor de toekomst.

Gesponsorde artikelen