“Er zit niks van kloten in die saus”: arme Koen Wauters zit midden in de hel van Sergio Herman

De tweede aflevering van Project K had het ideale recept voor een topgerechtje: een erg nerveuze Koen Wauters, een stevige portie heerlijke citaten van Sergio Herman, een pittig tussendoortje met de gebroeders Boxy, en als toetje een jury om duimen en vingers van af te likken. Koen waande zich even in de hel die alle kandidaten van ‘Mijn Pop-uprestaurant’ moeten overleven, en die helaas een tikkeltje te zwaar was.

Oh, wat was Project K weer heerlijke televisie! Zoals de makers ons hadden beloofd kregen we een heel ander concept op ons bord dan vorige week. Toen moest Koen een race met een zonnewagen tot een goed einde brengen om in een Formule 1-wagen te mogen rijden. Nu heeft hij misschien een heel ander publiek aangesproken. De vergelijking met Tom Waes was ver te zoeken, want die zou het geduld van Koen gewoon niet hebben.

Zijn droom deze week was misschien wel een beetje absurd: van een peperkoeken huisje mogen eten. We willen wel eens zien hoe Sergio Herman dat had klaargespeeld, maar z’n opdracht was al op voorhand geen eitje voor Koen. Letterlijk, want het bakken van een ei blijkt verschrikkelijk moeilijk wanneer een sterrenchef op je vingers staat te kijken. Sergio geeft Koen één van zijn ‘simpelste’ recepten en daar moet hij mee aan de slag om drie VIPs in de waan te laten dat Sergio de gerechten zelf heeft gekookt. En dan heeft de Nederlander nog wat motiverende woordjes: “Het is te hopen dat je het niet verneukt.”

Koen kent er niks van

Hoe erg het met de culinaire kennis van Koen gesteld is, zien we tijdens zijn bezoek aan de supermarkt. De gemiddelde hobbykok in ons zou het receptje van Sergio nog wel begrepen hebben. En we hadden al zeker geweten dat we in de winkel niet om geklaarde boter moeten vragen. Waarom zou je als kok een Vichyssoise willen kopen?

Wanneer Koen in de keuken van Wout Bru mag oefenen, wordt helemaal duidelijk dat hij hulp nodig heeft. Uiteindelijk wil Sergio zijn gerecht wel eens voor hem koken. De kookles is bij momenten hilarisch. Zeker wanneer Sergio vol overtuiging over de saus zegt: “Je hoort dat hij gaat binden.” De ogen van Koen verklaren hem voor gek. Even later hetzelfde tafereel wanneer Sergio aan Koen vraagt om zijn asperge te betasten. Oké, we drukken het bewust wat ongelukkig uit, maar het leek ons net alsof Koen datgene moest doen wat je bij het lezen van die zin dacht. Hij snapt er niks van en de opdracht lijkt hopeloos.

Sergio: “Je hoort nu dat hij gaat binden”

Koen: ‘Het enige wat ik gehoord heb, is een mixer”

Daar zijn de Boxy’s

En plots komt hij bij de gebroeders Boxy terecht. Wie in het voorjaar naar Mijn Pop-uprestaurant keek, weet dat zij de culinaire versie van Statler en Waldorf uit The Muppet Show zijn. Arme Koen weet niet wat hij hoort: “Amai, gij zijt zeker niet gemaakt om te luisteren.” Neen, Koen Wauters wordt niet gespaard omdat hij een BV is. “Moet gij een bril dragen?”, vragen ze bij het schillen van de asperges. Maar ze hadden wel gelijk, want die niet perfect geschilde asperge zou hem bij de jury de das om doen.

Boxy: “Gij zijt zeker niet gemaakt om te luisteren?”

Koen: “Vraag dat maar eens aan mijn vrouw”

Al bij al begint het toch te lukken om het meesterwerkje van Sergio Herman na te bootsen, en Koen heeft even hoop. Maar in de keuken van The Jane wordt de druk te groot. “Het is te hopen dat je straks nog kunt lachen”, zegt Sergio wanneer Koen even optimistisch lijkt. “Ik heb mijn gasten al de keuken uitgeschopt voor zoiets, in mijn wilde jaren”, zegt hij even later. En de beste: “Er zit niks van kloten in die saus. Je moet er kloten insteken.”

Koen is uiteindelijk zo gefocust dat hij niet eens merkt dat Sergio achter hem z’n personeel staat uit te schelden. Zo gaat het er dus aan toe in de keuken van een sterrenchef. Van zodra Koen zijn bord aan het afwerken is, komt Sergio over zijn schouder lachend zeggen: “Hé Koen, ik vind het spannend, man!” En bij het dresseren: “Geen drollen spuiten, hé! Mooie puntjes.” Aaaaarrgh, we werden nerveus in zijn plaats.

Driesterrenchef misleid

De jury die moet oordelen is nog meer Mijn Pop-uprestaurant, vooral dan met Sepideh. Voorts topcateraar Bartel Dewulf en dan nog driesterrenchef Gert De Mangeleer. Sergio benadrukt Koen duidelijk dat hij zijn beste bord aan die laatste moet geven. En dat heeft hij gedaan, want hij is de enige die het verkeerde gerecht selecteert. Sepideh en Dewulf hebben het wel door en Koen valt door de mand. Al was dit volgens ons een opdracht die toch niet mocht slagen, want op slechts enkele gangen zou er altijd minstens één chef het gerecht van Koen uit de culinaire parade van Sergio Herman pikken.

Geen peperkoeken huis dus, maar wel geweldige televisie. Ook wel mooie woorden van Sergio Herman, die de poging van Koen uiteraard bewonderenswaardig vond. En iedereen die vorige week nog een beetje op z’n honger bleef zitten, wordt nu op z’n wenken bediend. Genoeg culinaire woordspelingen, of toch nog eentje om af te sluiten: die aflevering verdient voor ons drie sterren, Koen!

Meer
Lees meer...