EU: leven zonder Facebook komt dichterbij

Het Amerikaanse socialemediabedrijf Meta – in een vorig leven nog Facebook – dreigt ermee zich uit Europa terug te trekken. Het bedrijf is het niet eens met de Europese regels voor gegevensbescherming. Als Meta zijn dreigementen ook uitvoert, zouden Facebook, Instagram, WhatsApp en Co. In ons land niet langer toegankelijk zijn.

Meta dreigt ermee zijn diensten uit Europa terug te trekken als het geen Europese gebruikersgegevens over de Atlantische Oceaan naar de VS mag blijven sturen. Volgens de nieuwe regels zouden alle gegevens op Europese servers moeten worden opgeslagen.

“Zonder nieuwe regels, of op zijn minst door bestaande regels te handhaven, zal Meta “waarschijnlijk niet in staat zijn om een aantal van haar belangrijkste producten en diensten, waaronder Facebook en Instagram, in Europa aan te bieden”, aldus het bedrijf. Een bedreiging die kan tellen.

“Wij hebben niet de wens of de intentie om ons uit Europa terug te trekken. Maar de realiteit is dat Meta en vele andere bedrijven, organisaties en diensten afhankelijk zijn van de overdracht van gegevens tussen de EU en de VS om wereldwijde diensten te garanderen.“

Big Tech (Meta a.k.a Facebook inbegrepen) beschikt over een gigantische lobbymachine. Het deinst er nooit voor terug die in te zetten om zijn zin te krijgen. Het spel wordt dus hard gespeeld. Ook al zei Facebook-woordvoerder Nick Clegg in 2020 nog het volgende: “Laat me ook absoluut kristalhelder zijn. We hebben absoluut geen wens, geen wens, geen plannen om onze diensten uit Europa terug te trekken. Waarom zouden we?”

Exit Peter Thiel

Is er deze keer toch meer aan de hand? Ook Peter Thiel, die in 2004 zo’n 500.000 dollar in Facebook investeerde en daarmee de eerste externe investeerder was, lijkt zijn twijfels te hebben over het bedrijf. Maandagavond werd bekend dat hij vertrekt uit de raad van bestuur van Facebook, waarin hij sinds 2005 in zetelde.

Het lijkt er dus op dat Europa wel degelijk een punt heeft en Big Tech aan banden kan leggen. Geïntimideerd lijken onze beleidsmakers alvast niet. “Digitale reuzen moeten begrijpen dat het Europese continent zijn soevereiniteit zal bevestigen”, aldus de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire. Een leven zonder Facebook is voor velen moeilijk in te beelden, maar mogelijk. “Nadat ik gehackt werd, heb ik vier jaar zonder Facebook en Twitter geleefd. Het was fantastisch”, voegde de Duitse minister van Economie Robert Habeck daar aan toe. Wenkt in de EU een leven zonder Facebook? 

(jvdh)

Meer
Lees meer...