Europese Unie start onderzoek naar Facebook en Instagram: “Doen niet genoeg om jongeren te beschermen”

Na TikTok komt nu ook Meta mogelijk in de problemen in Europa. De Europese Unie is namelijk een onderzoek gestart naar Facebook en Instagram, omdat die onvoldoende zouden doen om de fysieke en mentale gezondheid van kinderen en jongeren te beschermen.

De Europese Unie zal onderzoeken of Meta voldoende heeft gedaan om conform te zijn met de regels van de Digital Service Act (DSA). Specifiek gaat het om de sociale media Facebook en Instagram die op verschillende vlakken te kort zouden schieten om minderjarigen te beschermen.

Officieel onderzoek

Donderdag kondigde de Europese Unie een formeel onderzoek aan naar Meta. De EU meent dat het bedrijf niet genoeg doet om de mentale en fysieke gezondheid van kinderen en jongeren te beschermen op de socialemediaplatformen Facebook en Instagram. Er zijn specifieke vermoedens dat deze verslaving bij minderjarigen in de hand werken. Ook zouden minderjarigen extra gevoelig zijn voor het zogenaamde “rabbit hole-effect”. Daarbij krijgen ze door het gebruikte algoritme steeds extremere en eenzijdigere content te zien over bepaalde onderwerpen. Verder zou er ook niet genoeg aandacht besteed worden aan het voorkomen dat minderjarigen ongepaste content te zien krijgen en zou hun privacy onvoldoende beschermd worden. Tot slot zou ook het systeem om leeftijden te verifiëren niet voldoende zijn.

Recent zette Meta nog verschillende stappen om de online veiligheid van jongeren te beschermen. Zo gebruikt Instagram nu nieuwe systemen om het verspreiden van naaktfoto’s tegen te gaan en worden schadelijke onderwerpen beperkt.

De Europese Unie zal nu bewijsmateriaal verzamelen om na te gaan of Meta inderdaad onvoldoende doet om minderjarigen te beschermen. Als blijkt dat het bedrijf in de fout gaat, dan kan de boete, volgens de regels van de DSA, oplopen tot 6 procent van de wereldwijde omzet van Meta.

Bekijk hier de aankondiging van het onderzoek door Europees commissaris Thierry Breton:

Meer
Lees meer...