Europese ministers willen gecoördineerde aanpak tweede boosterprik

Verschillende Europese ministers van Volksgezondheid pleiten voor een gecoördineerde Europese aanpak voor de tweede boosterprik tegen het coronavirus. De ministers vragen van de Europese Commissie om een gezamenlijke timing en dezelfde criteria vast te leggen wie in aanmerking komt voor de vierde prik.

Nu het gros van alle coronamaatregelen enkele weken zijn weggevallen, lijkt het virus serieus naar de achtergrond verdrongen. De ogen van de wereld richten zich nu vooral op de oorlog in Oekraïne. Maar terwijl het dagelijks leven zijn normale structuur herneemt, bekijken politici volop wat de volgende stap wordt in de vaccinatiecampagne.

“Inconsistente keuzes zullen mensen verwarren”

De vierde prik wordt in ons land al sinds februari aan de kwetsbaarste groepen aangeboden. Maar volgens verschillende Europese ministers van Volksgezondheid heersen er te grote verschillen tussen de tweede boostercampagnes van de EU-lidstaten. “Inconsistente keuzes tussen de verschillende Europese landen zullen mensen alleen maar verwarren en helpen de vaccinatiecampagnes niet vooruit”, zei de Italiaanse minister van Volksgezondheid Roberto Speranza dinsdag.

De grote verschillen liggen vooral in wie uitgenodigd wordt voor zo’n tweede boosterprik. In sommige landen – zoals België – worden in de eerste plaats de hoogste risicogroepen uitgenodigd voor zo’n prik. Andere landen – zoals Frankrijk en Nederland – bieden die prik aan op basis van leeftijd. Die criteria moeten in een gecoördineerd kader gegoten worden.

Europees Commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides zegt dat de Commissie aan een overkoepelende aanbeveling aan het werken is. “Het is belangrijk dat we snel genoeg een gemeenschappelijke strategie uitwerken”, zegt Kyriakides. “Zeker om ons voor te bereiden op de volgende winter.”

Meer dan 100 miljoen ongevaccineerde Europeanen

Voorlopig wacht de Commissie nog verdere data af over de tweede boostercampagne. Uit de Israëlische vaccinatiecampagne blijkt alvast dat de tweede booster bij ouderen opnieuw de risico’s op overlijden omlaag zouden halen. Volgens Frans minister van Volksgezondheid Olivier Véran kan data uit de Duitse en Franse vaccinatiecampagne de wetenschappelijke inzichten voor het nut van zo’n vierde prik verder verruimen.

Kyriakides zei dat de EU-landen waakzaam moeten blijven en de vaccinatiecampagne niet mogen verwaarlozen. De Commissaris zei dat het virus “nog steeds rondom ons is” en dat “vaccinatie vandaag nog steeds even belangrijk is als enkele maanden geleden.” Daarom maakt ze zich zorgen over het feit dat het aantal vaccinaties afneemt, terwijl overal maatregelen versoepeld worden. “Dat is een normale reflex. Mensen zijn moe. De economieën zijn uitgeput.” Maar Kyriakides wijst erop dat er nog steeds meer dan 100 miljoen Europeanen niet of slechts deels gevaccineerd zijn.

Iedereen vierde prik?

In de Verenigde Staten keurde het federale geneesmiddelenagentschap (FDA) dinsdag de tweede boosterdosis goed voor alle Amerikanen ouder dan 50 jaar. Die zou vanaf vier maanden na de vorige booster toegediend mogen worden.

Of zo’n vierde prik ook voor de brede bevolking nodig zal zijn, hangt volledig af van hoe het virus zich de komende maanden nog ontwikkelt. “We houden er alleszins wel rekening mee dat een vierde prik voor de bredere bevolking nodig kán zijn. We kunnen het niet maken om niet op dat scenario voorbereid te zijn”, zei Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce Vaccinatie, in januari aan VRTNWS.

(mah)

Meer
Lees meer...