Europa wil zijn luchtkwaliteitsnormen verstrengen, maar die zijn nog altijd twee keer zo hoog als aanbevelingen WHO

De Europese Commissie heeft woensdag voorgesteld om de EU-richtlijnen voor de luchtkwaliteit verder aan te scherpen. Dit betekent dat een hoop landen maatregelen zullen moeten nemen om de blootstelling aan verontreinigde stoffen terug te dringen.

In het voorstel wordt voorgesteld om de grenswaarden voor een aantal belangrijke luchtverontreinigende stoffen tegen 2030 aan te scherpen, als onderdeel van het plan om tegen 2050 een “nulvervuiling” te bereiken. 

Verwacht wordt dat in de komende dagen verschillende Europese hoofdsteden zich negatief zullen uitspreken over het voorstel, net als centrumrechtse wetgevers die hebben opgeroepen tot een moratorium op nieuwe groene wetgeving, tegen de achtergrond van de energiecrisis.

Twee keer zo hoog als aanbevelingen WHO

Het nieuwe voorstel wil de grenswaarden voor de gemiddelde jaarlijkse blootstelling aan fijne zwevende deeltjes (PM2.5) en voor stikstofdioxide (NO2) verder verlagen. PM2.5 is fijnstof waarbij de deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer doorsnee zijn. Stikstofdioxide zit vooral in de lucht op plekken met veel wegverkeer.

De door de Commissie voorgestelde nieuwe grenswaarden – 10 microgram per kubieke meter voor PM2.5 en 20 voor NO2 – zijn echter nog steeds twee keer zo hoog als de meest recente aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Een groep parlementsleden van de S&D (Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten), de Groenen en de Renew Europe wijzen daarom op een gebrek aan ambitie en stellen dat de Commissie geen wetenschappelijk advies heeft gevolgd bij het vaststellen van de nieuwe grenswaarden. Ook mist het voorstel “tanden”, zeggen milieuorganisaties, die er bij de Commissie op aandringen om de wettelijke mechanismen die de normen moeten handhaven te versterken.  

“Luchtkwaliteitsnormen zijn een loze belofte als er geen financiële sancties zijn om regeringen verantwoordelijk te houden als zij deze overtreden”, zei Ugo Taddei, hoofd Luchtkwaliteit bij de juridische liefdadigheidsinstelling ClientEarth.

Het voorstel van de Commissie zal nu door de lidstaten en het Europees Parlement worden besproken.
Ondanks recente verbeteringen van de luchtverontreinigingsniveaus, veroorzaakte vervuilde lucht volgens het Europees Milieuagentschap in 2019 nog steeds meer dan 300.000 vroegtijdige sterfgevallen.

(ns)

Meer
Lees meer...