Europese Commissie wil tegen de zomer coronacertificaat: zo werkt het

De Europese Commissie heeft het Digitaal Groen Certificaat voorgesteld. Dat is een soort coronacertificaat dat reizen tussen EU-landen opnieuw eenvoudiger moet maken tegen de zomer. Het certificaat zal verschillende gegevens bevatten zoals of je gevaccineerd bent, negatief getest hebt of nog immuun bent na een recente besmetting.

Wat is zo’n coronacertificaat en waarvoor dient het?

De Europese Commissie stelt voor om een Digital Green Certificate in te voeren. Dat moet ervoor zorgen dat Europese burgers vrij kunnen reizen binnen de Europese Vrijhandelsassociatie (EFTA). Die bestaat uit de landen van de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein.

Het certificaat zal drie soorten gegevens bevatten:

  • Het bewijs dat iemand gevaccineerd is met een coronavaccin dat goedgekeurd is door het Europese Geneesmiddelenagentschap.
  • Het resultaat van een negatieve PCR- of coronatest.
  • Het bewijs dat iemand recent Covid-19 heeft doorgemaakt en daardoor nog immuun is voor de ziekte.

Door gebruik te maken van deze drie gegevens wordt vermeden dat het Digital Green Certificate – dat uitdrukkelijk geen vaccinatiepaspoort mag genoemd worden – discriminerend is. Ook wie nog niet in aanmerking komt voor een coronavaccin kan het namelijk krijgen.

Wanneer wordt het coronacertificaat ingevoerd?

Het voorstel van de Europese Commissie moet nu goedgekeurd worden door de lidstaten en het Europees parlement. Dat zou binnen drie maanden het geval moeten zijn. Als alles volgens plan loopt, treedt het systeem dus in werking in juni, vlak voor de zomer.

Hoe zal het coronacertificaat werken?

Het Digital Green Certificate zal zowel digitaal als op papier beschikbaar zijn en volledig gratis zijn. Het bevat een QR-code die de noodzakelijke informatie en details heeft over het vaccin, de afgenomen test of de verantwoordelijke gezondheidsautoriteit. Om privacyredenen staan die gegevens echter niet op de smartphone van de gebruiker zelf. De QR-code fungeert enkel als een soort bewijs, een instapkaart, dat de persoon voldoet aan de gevraagde eisen.

Meer
Lees meer...