De organisatie van het komende Eurovisiesongfestival heeft één van de mogelijke scenario’s voor de wedstrijd geschrapt. Daardoor blijven er nog drie scenario’s over om het evenement te laten doorgaan.
Eind vorig jaar maakte de European Broadcasting Union (EBU) bekend dat er vier scenario’s op tafel laten om het Eurovisiesongfestival te laten doorgaan. Opvallend daarbij was dat er met een nieuwe afgelasting geen rekening werd gehouden. Het evenement gaat zeker door op 18, 20 en 22 mei met de 41 landen die hun deelname hebben bevestigd.
“Onmogelijk zoals we gewend zijn”
Met nog iets meer dan drie maanden te gaan, sluit de organisatie wel een normaal evenement uit. Dat is beslist in samenspraak met de Nederlandse omroepen en de gemeente Rotterdam.
“Het Eurovisiesongfestival zal in mei zeker zijn welkome terugkeer maken, ondanks de pandemie, maar onder de heersende omstandigheden is het helaas onmogelijk om het evenement te houden zoals we gewend zijn”, zegt Martin Österdahl, Executive Supervisor van het Eurovisiesongfestival.
Artiesten in Rotterdam of niet?
Daardoor moeten we scenario A schrappen. De organisatie hoopt nu op scenario B. Daarbij ligt de focus op social distancing, maar zouden wel alle artiesten live optreden in de Ahoy in Rotterdam. Hoeveel toeschouwers er in dat scenario toegelaten kunnen worden, is nog niet duidelijk.
Als dat niet lukt, moet gekeken worden naar de scenario’s C en D. Daarbij zullen de artiesten niet aanwezig zijn in Rotterdam. Dat zal het geval zijn als er op het moment van het Eurovisiesongfestival reisbeperkingen zijn in Europa.
Definitieve beslissing
De definitieve beslissing over het te volgen scenario is voor binnen enkele weken. “Door zo lang mogelijk flexibel te blijven, willen we het best mogelijke Eurovisiesongfestival maken onder de gegeven omstandigheden. Ons primaire doel is om de 41 artiesten naar Rotterdam te halen, om allemaal op hetzelfde podium te staan en om journalisten te verwelkomen om de wedstrijd te verslaan”, besluit Executive Producer Sietse Bakker.