Eurovisiesongfestival zal dit jaar mogelijk opgenomen optredens toelaten

In 2020 moesten we het een jaartje zonder het festival van de glitter en windmachines doen. Maar in 2021 gaat het Eurovisiesongfestival sowieso door. Al zal dat er mogelijk heel anders uit zien dan we gewoon zijn. Zo deelde hoofdproducent Sietse Bakker al wat informatie over het worst case scenario.

Het Eurovisiesongfestival zal – ongeacht de situatie met het coronavirus – zeker doorgaan op 18, 20 en 22 mei 2021. Maar er is een grote kans dat het op dat moment nog steeds niet mogelijk zal zijn om het Eurovisiesongfestival zoals we dat kennen te laten doorgaan. Daarom zijn er verschillende scenario’s uitgewerkt.

Vier scenario’s

Op dit moment liggen er vier scenario’s op tafel. Welk scenario uiteindelijk gebruikt zal worden, hangt af van de situatie omtrent het coronavirus in mei. In het beste geval gaat de show gewoon door zoals gewoonlijk, maar dat scenario wordt steeds minder waarschijnlijk.

In andere scenario’s gaat de show door zonder publiek, maar er is zelfs een nog drastischer scenario. In het allerslechtste geval zullen zelfs de artiesten niet afreizen naar Nederland voor het Eurovisiesongfestival.

Opgenomen optredens

In een interview met AD vertelde hoofdproducent van het Eurovisiesongfestival Sietse Bakker over dat scenario. Als er geen verbetering komt in de situatie rond het coronavirus zal dit waarschijnlijk de show zijn die we te zien krijgen in mei.

In het geval dat er in mei nog steeds reisbeperkingen zijn, zullen deelnemers uit die landen hun optreden via tape moeten doorsturen naar de makers in Nederland. Ook artiesten die positief zouden testen op het coronavirus kunnen op die manier nog steeds deelnemen. “Om de wedstrijd dan toch door te kunnen laten gaan, laten we alle 41 deelnemende landen onder strikte regels hun lied eenmalig opnemen in eigen land. Als het nodig is, gebruiken we dan zo’n tape. Bij voorkeur niet, je hoopt op een gelijk speelveld, maar het kan nodig zijn.”

Social distance

In de iets optimistischere scenario’s zal er wel publiek worden toegelaten in de zaal, maar zal dat beperkt worden. Op die manier kan er rekening gehouden worden met de regels rond social distance. Als dat het geval is, zal de kijker daar weinig van merken, zo benadrukt Bakker.

Maar de show met opgenomen optredens zal natuurlijk wel een verschil maken. De eerste beslissingen over hoe de show er zal uitzien worden genomen begin februari. Midden maart volgt een tweede cruciaal moment waarop beslist zal worden hoeveel toeschouwers er aanwezig kunnen zijn.

Onlangs maakte Nikkie De Jager bekend dat zij een van de officiële hosts van het Eurovisiesongfestival zal zijn.

Het Eurovisiesongfestival zal doorgaan op 18, 20 en 22 mei 2021.

Meer
Lees meer...