Eurovisiesongfestival: 11 dingen om naar uit te kijken tijdens de tweede halve finale

Vanavond is het tijd voor de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival. Daarop komt ons land voor het eerst in actie, maar daarnaast krijgen we nog zeventien andere landen te zien. Van een educatieve act over persoonlijke hygiëne tot een fluffy rodeostier. Dit is wat je van de tweede halve finale kan verwachten.

Door Griet Wils

1. Opening

We zijn de afgelopen jaren wat verwend geweest qua spectaculaire openingsshows, en ook vanavond blijven we een beetje op onze honger zitten met een middelmatig dansnummer en een backstage filmpje. Klein giechelmomentje: tijdens hun welkomstwoordje zien we Mika, Laura Pausini en Alessandro Cattelan in outfits in de kleuren van de Belgische vlag. Een béétje subliminale hints kunnen geen kwaad zeker?

2. Finland – The Rasmus – Jezebel

Het eerste nummer van de avond is van een rockband waarvan ook de niet songfestivalfan al eens moet gehoord hebben. The Rasmus had bijna twintig jaar geleden een megahit met In The Shadows. (Ja, dat is al ZO lang geleden.) Benieuwd of we hen zaterdag terugzien, want enkele jaren geleden stuurde Finland nog één van hun muzikale exportproducten. Darude, van het eveneens bijna 20 jaar oude nummer Sandstorm, haalde toen namelijk de finale niet.

3. Israël – Michael Ben David – I.M

Michael Ben David krijgt drie minuten om zijn ding te doen en hij doet àlle dingen! We worden getrakteerd op een over the top pretentieus nummer met een strakke choreografie. Michael heeft er duidelijk zin en krijgt ook de zaal mee.

4. Servië – Konstrakta – In corpore sano

Zonder twijfel het meest intrigerende nummer van de avond. En we horen voor het allereerst in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival ook een paar zinnen Latijns! Konstrakta zingt over het belang van onze fysieke en mentale gezondheid, en dat terwijl ze drie minuten lang haar handen wast. Of er echt water in haar bassintje zit, zullen we vanavond ontdekken, want in principe is het gebruik van water op het podium tegen de regels.

5. San Marino – Achille Lauro – Stripper

Achille Lauro surft mee op de Måneskin-hype, maar dat vindt niemand erg want Achille sleurt letterlijk àlle toeters en bellen mee. Gekke outfit: check, een paar homo-erotische verwijzingen: check, vuurwerk: check. Het publiek smult ervan, ook al is het nummer vocaal maar middelmatig. Hoogtepunt is het moment waarop Achille op een in rode velours beklede rodeostier kruipt. Want hey, waarom niet?

6. Polen – Ochman – River

Een prachtige ballade met een beetje een vreemde act. De camera-effecten lijken ergens in het begin van dit millennium ontwikkeld te zijn. De dansers hebben iets weg van met zeewier bedekte moerasbewoners. Ondanks dat kampeert Polen al van in het begin in de top tien van de bookmakers dus het zou ons verbazen, mochten we Ochman en zijn moeras-nimfen zaterdag niet terugzien.

7. België – Jérémie Makiese – Miss You

België treedt als zestiende op. Tijdens de generale repetitie op woensdagvond was Jérémie niet op zijn sterkst. De dansmoves zijn als boter, maar vocaal liet het hier en daar wat te wensen over. Hopelijk zit Jérémie vandaag aan de theetjes met honing en mogen we straks een vlot optreden verwachten. Kwalificatie voor de finale zou anders wel eens kantje boordje kunnen zijn.

8. Zweden – Cornelia Jakobs – Hold Me Closer

Cornelia Jakobs gebruikt een retro microfoon met kabel, die tijdens de repetities al voor wat ellende heeft gezorgd. Ook haar act, die eigenlijk zo simpel is als maar kan zijn, heeft al menig Italiaans hoofd gebroken. Cornelia heeft een ronddraaiend paneel mee waartegen ze aanleunt. Tot nu toe hebben we bijna tijdens elke repetitie de man in beeld zien lopen die het paneel draaiende moet houden. Beetje slordig, maar gelukkig maakt het nummer alles goed.

9. Tsjechië – We Are Domi – Lights Off

Tsjechië klaagde al meermaals over de kwaliteit van het geluid tijdens de repetities (of lag het aan de kwaliteit van de zang?), maar tijdens de generale repetitie zat het helemaal goed. Volgens ons het beste dancenummer van deze editie en het moment dat ook letterlijk alle lichten in de zaal doven, is een leuk extraatje. Een waardige afsluiter van deze tweede halve finale!

10. Il Volo

In halve finale 1 mochten we genieten van Diodato, deze keer is het de beurt aan Il Volo, de opera-boyband die in 2015 Italië vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival met Grande Amore, het nummer dat ze ook vanavond zullen brengen. Helaas bleek gisteren één van de Volo’s geveld door Covid, maar dat heeft de organisatie opgelost door een projectie van hem te gebruiken.

11. The big three

In halve finale 1 kregen we al een voorsmaakje van twee van de ‘Big Five’-landen (Frankrijk en
gastland Italië), vandaag zien we fragmenten van Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Deze
laatste twee staan al geruime tijd in de top 5 van de bookmakers en te horen aan het applaus in de
zaal, blijven ze daar nog wel even staan.

Meer
Lees meer...