The Rasmus mag voor Finland naar het Eurovisiesongfestival met het nummer ‘Jezebel’

De ervaren rockers van The Rasmus pakten overtuigend de winst in Uuden Musiikin Kilpailu (UMK), de Finse nationale voorronde voor het Eurovisiesongfestival. Daardoor mag de groep in mei Finland vertegenwoordigen in Turijn met het nummer Jezebel.

Hoewel The Rasmus al sinds 1994 actief is, leerde wij ze vooral kennen in 2003 toen ze een monsterhit scoorden met In the Shadows. Hoewel The Rasmus dat succes later nooit meer kon herhalen, bleef de groep altijd actief, brachten ze nog meerdere albums uit en trokken ze meermaals op tournee. Dat laatste was door de coronacrisis lang niet mogelijk en dus besloot de groep zich aan iets helemaal anders te wagen, namelijk meedoen aan de Finse voorronde van het Eurovisiesongfestival.

Favorietenrol waargemaakt

Met het lied Jezebel werden ze door een deskundige, achtkoppige expertenjury gekozen als een van de zeven finalisten van UMK uit maar liefst 312 inzendingen. Die finale stond afgelopen zaterdagavond op het programma en The Rasmus wist daar zijn favorietenrol helemaal waar te maken. Zowel de jury als de televoting zette hen op de eerste plaats waardoor ze overtuigend wonnen met 310 punten, maar liefst 106 punten meer dan de nummer twee.

Finland is op het Eurovisiesongfestival in Turijn – net als België – uitgeloot in de tweede halve finale op donderdag 12 mei. Als The Rasmus daar met Jezebel bij de beste tien eindigt, stoot de groep door naar de finale op zaterdag 14 mei. Volgens de bookmakers zou dat alvast geen probleem mogen zijn.

Jezebel

Het nummer Jezebel is geschreven door Lauri Ylönen, zanger van de groep, samen met de legendarische songwriter en producer Desmond Child. Deze 68-jarige Amerikaan werkte in het verleden onder andere al met Kiss, Cher, Aerosmith, Bon Jovi, Alice Cooper, Ricky Martin, Selena Gomez, en Kelly Clarkson. Ook schreef hij Believe in Me waarmee Bonnie Tyler in 2013 voor het Verenigd Koninkrijk naar het Songfestival trok.

Jezebel is een hommage, een eerbetoon aan de sterke vrouwen van vandaag. Vrouwen die baas zijn van hun lichaam, die zelf hun sensualiteit en hun seksualiteit bepalen en die vastbesloten zijn om gelijkwaardig behandeld te worden”, zei Child over het nummer dat hij schrijf voor The Rasmus. “Jezebel gaat over een meisje dat neemt wat ze wil, zonder te vragen. Een vrije geest”, voegt zanger Ylönen eraan toe.

Bekijk hier het winnende optreden van The Rasmus tijdens UMK:

Meer
Lees meer...