Rockband The Rasmus, bekend van ‘In the Shadows’, wil voor Finland naar het Eurovisiesongfestival

Fans van het Eurovisiesongfestival zullen in mei mogelijk een bekende naam op het podium zien staan in Turijn. Rockband The Rasmus, die bijna twintig jaar geleden een monsterhit had met In the Shadows, maakt namelijk veel kans om voor Finland deel te mogen nemen aan de wedstrijd.

Minder dan drie maanden voor de start van het Eurovisiesongfestival maken steeds meer landen hun inzending bekend. Soms gaat het hierbij om een artiest die intern is gekozen, maar vaak ook om een lied dat via een nationale voorronde wordt verkozen. Dat laatste is bijvoorbeeld eerder al het geval geweest in Italië en Letland, en binnenkort ook in Finland.

Finland kiest zijn inzending voor het Eurovisiesongfestival in 2022 al voor het elfde jaar op een rij via het programma Uuden Musiikin Kilpailu (wat staat voor Wedstrijd voor Nieuwe Muziek) van de openbare omroep Yle. Dat leverde hen de voorbije tien jaar vier finaleplaatsen op op het Eurovisiesongfestival. De zesde plaats van posthardcore- of metalband Blind Channel met Dark Side, vorig jaar in Rotterdam, was daarbij het voorlopige hoogtepunt.

In the Shadows

Ook voor de editie van dit jaar was de interesse in Finland weer zeer groot. Omroep Yle kreeg maar liefst 312 inzendingen binnen, waaruit een deskundige, achtkoppige expertenjury zeven finalisten selecteerde. Die finalisten zijn bij ons bijna allemaal nobele onbekenden. Toch is er één naam die velen bekend in de oren zal klinken. De rockgroep The Rasmus waagt namelijk zijn kans in Uuden Musiikin Kilpailu (UMK).

Deze Finse band is al sinds 1994 actief en verkreeg in 2003 internationale bekendheid met de monsterhit In the Shadows. Dat nummer werd onder andere in Duitsland, Hongarije en Nieuw-Zeeland nummer 1 in de hitlijsten en scoorde ook in andere landen zeer goed. In Vlaanderen was de hoogste notering in de Ultratop 50 een zesde plaats. Hoewel The Rasmus dat succes later nooit meer kon herhalen, bleef de groep altijd actief en brachten ze nog meerdere albums uit.

Topfavoriet

Zanger en songwriter Lauri Ylönen is ondertussen 42 jaar, maar lijkt nog niet van plan om gas terug te nemen. Via het Eurovisiesongfestival hoopt hij opnieuw Europa te veroveren, deze keer met het nummer Jezebel. Daarvoor moet The Rasmus wel eerst nog de nationale voorronde winnen op zaterdag 26 februari. De uitslag van die finale wordt voor 75 procent bepaald door televoting en voor 25 procent door een internationale jury.

Als we de bookmakers mogen geloven, lijkt niets de overwinning van The Rasmus in de weg te kunnen staan. Zij geven de groep maar liefst 61 procent kans om UMK te winnen. Zanger Lauri Ylönen zal zich tijdens zijn optreden dan wel niet mogen laten afleiden door zijn ex-vrouw Paula Vesala, die presentatrice is van Uuden Musiikin Kilpailu.

Meer
Lees meer...