Eurovisiesongfestival 2022: Spotify voorspelt verrassende winnaar

Naar jaarlijkse traditie heeft ook Spotify de winnaar van het Eurovisiesongfestival voorspeld. Dat doet de streamingdienst op basis van het aantal streams van de deelnemende nummers. Daarbij staat verrassend genoeg niet topfavoriet Oekraïne bovenaan, maar opnieuw Italië.

Dat rockgroep Måneskin met Zitti E Buoni één jaar geleden het Eurovisiesongfestival won, was voor velen een verrassing. Voor Spotify was dat echter niet het geval. De muziekstreamingdienst voorspelde die zege namelijk al op voorhand op basis van het aantal streams dat dat nummer had gekregen in de aanloop naar de zangwedstrijd.

Herhaling voor Italië?

Of Spotify het met deze methode ook dit jaar bij het rechte eind heeft, weten we komende zaterdagnacht. Feit is wel dat de muziekstreamingdienst opnieuw een serieuze verrassing voorspelt. Volgens hen kan Italië namelijk een dubbelslag slaan. Brividi van Mahmood en BLANCO wist de voorbije maanden maar liefst vijf keer zoveel streams te verzamelen als Hold Me Closer van Cornelia Jakobs uit Zweden. Gebaseerd op de wereldwijde streams in de periode maart 2021 tot en met april 2022 staat Nederland op nummer 3 met De Diepte van S10.

Indien Italië zaterdag opnieuw zou winnen, zou dat dus een serieuze verrassing zijn. Bij de bekendmaking van de inzending stond Brividi nochtans bovenaan de bookmakers. Dat veranderde echter na 24 februari toen Rusland Oekraïne binnenviel en Stefania van Kalush Orchestra naar de koppositie klom. Momenteel staat Italië nog steeds op een tweede plaats, voor het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Spanje. Nederland staat momenteel op plaats 8. Zowel Oekraïne als Nederland plaatsten zich alleszins al dinsdagavond voor de finale. Zweden zal dat donderdagavond nog moeten doen. Italië mag automatisch al rechtstreeks naar de finale, als lid van de Big Five.

En België?

De Belgische inzending Miss You van Jérémie Makiese staat volgens Spotify op plaats 14. Daarmee doen we het daar wel zo’n tien plaatsen beter dan bij de bookmakers. België is uiteraard het meest gestreamde nummer in eigen land, maar doet het ook in een aantal andere landen verrassend goed. Zo staat het op nummer 3 in Suriname, nummer 4 in Nederland en Gambia, nummer 5 in Curaçao en Nigeria en nummer 8 in Luxemburg.

Meer
Lees meer...