Eurovisiesongfestival: Dit zijn de tien finalisten uit de eerste halve finale

De eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival leverde tien nieuwe namen op het finale van komende zaterdag 14 mei. Topfavoriet Oekraïne kwalificeerde zoals verwacht, net als andere outsiders zoals Noorwegen, Nederland en Griekenland. Zij worden vergezeld van Zwitserland, Armenië, IJsland, Moldavië, Portugal en Litouwen.

In de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival werd vooral uitgekeken naar Oekraïne. Het land behoorde bij de aankondiging van zijn lied al tot de outsiders van dit jaar, maar groeide na de inval van het Russische leger op 24 februari al snel uit tot de topfavoriet.

Dat Stefania van Kalush Orchestra ook een publiekslieveling is, bleek uit de reactie van de fans voor, tijdens en na hun optreden. De leden van de groep mochten – na hun bijdrage te hebben geleverd in de oorlog – een goede maand geleden eindelijk Oekraïne verlaten. Daarop begonnen ze aan een snelle tour langs pre-party’s in Europa.

Noorwegen wel, Letland niet

Een ander hoogtepunt van de eerste halve finale was Noorwegen. Subwoolfer was als voorlaatste aan bod en bracht met Give The Wolf a Banana dat ondertussen al uitgegroeid is tot een ware hype. Ook hen zien we terug in de finale.

Een andere hype op TikTok is Letland. Citi Zēni zingt in het begin van hun nummer Eat Your Salad de zin “Instead of meat, I eat veggies and pussy“. Dat laatste woord mochten ze van de organisatie echter niet uitspreken, maar daar zorgde het publiek dan maar voor. Voor de Letten is er in de finale zaterdag echter geen plaats.

Bekijk de aankondiging van de gekwalificeerden uit de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival:

Bekijk hier nog eens een overzicht van alle landen in eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival

Meer
Lees meer...