Eurovisiesongfestival weigert inzending Wit-Rusland wegens politieke teksten

De organisatoren van het Eurovisiesongfestival hebben het lied van Wit-Rusland afgewezen omdat het de spot drijft met de demonstraties tegen de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. 

De inzending, met teksten als “ik zal je leren om in de pas te lopen”, leidde tot veel verzet bij de Wit-Russische oppositie en tot oproepen van een Europees Parlementslid om het land te schorsen van de wedstrijd.

Het lied van Galasy ZMesta, getiteld Ya Nauchu Tebya ofwel “Ik zal het je leren”, drijft de spot met de aanhoudende demonstraties tegen Loekasjenko en was al meer dan een half miljoen keer bekeken op het YouTube-kanaal van het Eurovisiesongfestival voordat het offline werd gehaald. 

“Niet-politieke aard van het Songfestival

De European Broadcasting Union (EBU), de koepel van Europese openbare omroepen die de liedjeswedstrijd organiseert, wees de inzending af en dreigde Wit-Rusland te diskwalificeren als het geen gewijzigde versie van het lied zou indienen of geen nieuw nummer zou voorleggen.

“Het nummer brengt de niet-politieke aard van het Songfestival in gevaar”, zegt de EBU in een mededeling. “De reacties op het nummer kunnen de reputatie van het Eurovisiesongfestival bovendien beschadigen.”

“Te verwachten

De frontman van de band, Dmitry Butakov, ontkent dat het lied in strijd is met de regels van de competitie. “Het is helemaal geen nieuws voor mij. Het was te verwachten, begrijpelijk”, zegt hij tegen Reuters. “Ik denk dat ons liedje aan de eisen voldoet. Zij denken dat het dat niet het geval is.”

Critici vinden echter dat het lied het regime van Loekasjenko legitimeert. “Dit is een aanfluiting voor het volk van Wit-Rusland, voor alles wat er in het land gebeurt”, zegt zangeres Angelica Agurbash, die Wit-Rusland op het Songfestival vertegenwoordigde in 2005, aan Reuters. “Het zou verkeerd zijn om een vertegenwoordiger van het bloeddorstige regime van Loekasjenko te ontvangen.”

Loekasjenko, ook wel omschreven als de “laatste dictator van Europa”, wordt ervan beschuldigd om vorig jaar zijn herverkiezing te hebben vervalst. Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten weigerden Loekasjenko te erkennen als de legitieme president van Wit-Rusland.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Lees meer...