Ex-dansers Lizzo reageren op statement zangeres: “Teleurstellend”

Eerder deze week stapten drie ex-dansers van de zangeres Lizzo naar de rechter. Ze beschuldigden de zangeres en haar dance captain Shirlene Quigley van seksuele intimidatie en het creëren van een vijandige werkomgeving met getuigenissen over racisme en fatshaming.

Arianna Davis, Crystal Williams en Noelle Rodriguez, drie voormalige danseressen van Lizzo, stapten onlangs naar de rechter. Ze klagen daarbij Lizzo en haar dance captain Shirlene Quigley aan. In de aanklacht spraken de drie onder andere over seksuele intimidatie, fatshaming en onmenselijke werkomstandigheden.

Beschuldigingen

De drie danseressen haalden verschillende incidenten aan. Zo zouden ze in een stripclub in Amsterdam gepusht zijn door Lizzo om “een naakte danser aan te raken, dildo’s te vangen die gelanceerd werden uit vagina’s en bananen te eten die opnieuw uit vagina’s gelanceerd werden”. Daarnaast zou Lizzo ook opmerkingen gemaakt hebben over het gewicht van een van de danseressen, die kort nadien ontslagen werd.

Een andere danseres haalde aan dat alle dansers plots opnieuw auditie moesten doen om hun plekje tijdens de tour van Lizzo te behouden. Het ging daarbij om een slopende auditiedag van 12 uren lang, waarbij de dansers niet naar het toilet mochten gaan. Dance captain Shirlene Quigley zou dan weer strenggelovig zijn en dat geloof opdringen bij de dansers. Daarbij zou ze mensen die seks voor het huwelijk hadden kleineren, terwijl ze ook orale seks simuleerde, onzedelijke seksuele fantasieën deelde en openlijk sprak over de maagdelijkheid van een van de dansers.

Tot slot zouden zwarte danseressen ook anders behandeld worden dan hun witte collega’s tijdens de tour.

Reactie Lizzo

De getuigenissen in de rechtzaak zorgden al voor een grote shockgolf. Vooral omdat Lizzo in het publiek een grote supporter is van body positivity en haar fans zelfliefde probeert bij te brengen. Veel mensen zagen die publieke persoonlijkheid nu als een kaartenhuisje in elkaar vallen en deelden hun ongenoegen met de zangeres. Daarom voelde Lizzo zich genoodzaakt om te reageren op de beschuldigingen. Ze deed dat in een statement dat ze deelde op Instagram. Daarin ontkende ze de beschuldigingen en gaf ze aan “teleurgesteld en gebroken” te zijn.

Volgens Lizzo gaat het om valse beschuldigingen die komen van “voormalige werknemers die eerder al publiekelijk toegegeven hebben dat hun gedrag tijdens de tour ongepast en onprofessioneel was”. Ze zegt daarbij ook dat ze niets belangrijker vindt dan respect voor vrouwen. “Ik weet hoe het voelt om dagelijks gebodyshamed te worden en ik zou absoluut nooit iemand bekritiseren of ontslaan op basis van hun gewicht.”

Reactie danseressen

Lizzo ontkent dus alle beschuldigingen en dat schoot in het verkeerde keelgat bij de drie ex-danseressen die Lizzo aanklagen. Ze doen dat in een interview met Channel 4. “Het heeft mijn teleurstelling over hoe ik me voelde en hoe ik behandeld werd alleen maar sterker gemaakt”, klinkt het bij Williams. “Het ging vooral over hoe onze ervaringen onze ervaringen zijn en hoe onze trauma’s onze trauma’s zijn. In het statement lijkt het alsof Lizzo deze volledig naast zich neerlegt. Het voelt alsof we alles verzonnen hebben terwijl dat niet zo is. Het was erg ontmoedigend om te lezen en te merken dat je over het hoofd wordt gezien, vooral omdat Lizzo beweert dat ze staat voor empowerment van vrouwen, mentale gezondheid en body positivity. Maar haar statement bewijst dat dat niet zo is, want ze heeft niets aangehaald.”

Rodriguez voegt toe: “Het is shockerend om zo’n statement te lezen. Haar woorden en de manier waarop ze ze zegt, ontkracht niet enkele onze ervaring – waar ze zelf ook getuige van was – maar ze ontkracht ook alle verhalen van andere vrouwen die in het verleden voor haar werkten en de afgelopen dagen gelijkaardige verhalen deelden. Ze zei in het statement iets over het beschermen van vrouwen. Waar was die opinie toen ik zei dat ik de dingen wilde uitpraten en zei dat ik ontslag wilde nemen omdat ik me onveilig, ongehoord en niet gerespecteerd voelde?”

Davis, de derde ex-danseres die deel uitmaakt van de rechtszaak, besluit: “Een persoon kan goede, heel goede dingen doen en die gaan niet zomaar weg. De goedheid die je in de wereld brengt, blijft daar. Maar twee dingen kunnen waar zijn op hetzelfde moment. Iemand die goede dingen doet, kan op hetzelfde moment ook slechte dingen doen. Mensen zijn gekwetst en het gaat daarbij niet enkel om ons. De consistentie in haar fouten is veelzeggend. Ik kijk op naar de manier waarop Lizzo haar platform gebruikte om problemen aan te kaarten die andere artiesten negeerden, maar nu ik haar beter ken, merk ik dat het maar een façade was.”

De danseressen bevestigen ook dat ze nog steeds verder gaan met de rechtszaak.

Meer
Lees meer...