Lizzo aangeklaagd door haar dansers: beschuldigingen van seksueel wangedrag en fatshaming

Drie dansers, die betrokken waren bij de tour van Lizzo, hebben de Amerikaanse zangeres aangeklaagd voor seksueel wangedrag en het creëren van een vijandige werkomgeving door seksuele, raciale en religieuze intimidatie. Daarnaast zou Lizzo ook opmerkingen gemaakt hebben over het gewicht van een danser.

We kennen Lizzo allemaal als een grote voorvechter van body positivity en zelfliefde, maar volgens drie van haar dansers zou Lizzo zich zelf niet aan die levenslessen houden. De drie dansers sleuren Lizzo en haar dance captain Shirlene Quigley nu voor de rechter.

Lizzo

De rechtszaak, gestart door dansers Arianna Davis, Crystal Williams en Noelle Rodriguez, is tweeledig en gaat dus deels over Lizzo en deels over dance captain Shirlene Quigley. Lizzo wordt daarbij beschuldigd van seksueel wangedrag voor een incident dat gebeurde in een club in Amsterdam. Daar verplichtte Lizzo dansers om “een naakte danser aan te raken, dildo’s te vangen die gelanceerd werden uit vagina’s en bananen te eten die opnieuw uit vagina’s gelanceerd werden”. Volgens de aanklacht vroeg Lizzo ook aan een lid van haar security om z’n kleren uit te doen en deel te nemen aan het optreden. “De aanklagers waren verbijsterd over hoe weinig respect Lizzo toonde voor de lichamelijke autonomie van haar werknemers en de mensen in haar entourage, vooral in aanwezigheid van de vele mensen die ze in dienst had”, staat zo te lezen in de rechtzaak.

Daarnaast zou Lizzo ook opmerkingen gemaakt hebben over het gewicht van Davis. Kort daarna werd Davis op staande voet ontslagen omdat ze beelden maakte tijdens een meeting waarbij de optredens geanalyseerd werden. Davis deed dit omdat ze door een oogaandoening moeite heeft met opletten tijdens stresserende situaties, maar hier werd geen gehoor aan gegeven.

Williams geeft dan weer aan dat ze tijdens een meeting inging tegen Lizzo nadat ze dansers beschuldigde van drinken voor het optreden. Na deze opmerkingen voelde ze spanningen met de zangeres. Williams vertelt ook dat de dansers, die via de wedstrijd Watch Out for the Big Grrrls bij het team terechtkwamen, plots opnieuw auditie moesten doen. Het ging om een slopende auditiedag van 12 uren lang, waarbij de dansers niet naar het toilet mochten gaan. Vijf dagen na de auditiedag werd Williams ontslagen.

Shirlene Quigley

Het andere deel van de aanklacht gaat over dance captain Shirlene Quigley. Zij is strenggelovig en zou haar christelijke overtuigingen forceren op de dansers. Daarbij zou ze mensen die seks voor het huwelijk hadden kleineren, terwijl ze ook orale seks simuleerde, onzedelijke seksuele fantasieën deelde en openlijk sprak over de maagdelijkheid van een van de dansers.

Rodriguez, de derde danseres die deel uitmaakt van de aanklacht, geeft aan dat ze naar het management stapte om de opmerkingen van Quigley aan te halen, maar dat hier niet op werd gereageerd. Rodriguez is de enige van de drie die niet ontslagen werd. Zij nam uiteindelijk zelf ontslag nadat ze zag hoe haar collega’s behandeld werden. Ze verwijst daarbij naar opmerkingen die ze kreeg als “met jou hebben we nooit problemen gehad”. Volgens Rodriguez zou dit te maken hebben met het feit dat ze een van de weinige dansers was die niet zwart was en daardoor niet dezelfde kritiek kreeg als de zwarte dansers.

De advocaat van de danseressen besluit met: “De shockerende manier van hoe Lizzo en haar managementteam hun dansers behandelden, lijkt in te gaan tegen alles waar Lizzo in het openbaar voor staat. Want achter de schermen fatshamet ze haar dansers en vernedert ze ze op een manier die niet alleen illegaal is, maar ook simpelweg demoraliserend”.

Meer
Lees meer...