Lizzo gebruikt speech op People’s Choice Awards om belangrijke activisten in de kijker te zetten

De Amerikaanse zangeres Lizzo werd bij de uitreiking van de People’s Choice Awards in de bloemetjes gezet met de People’s Champion Award. Dat is een award waarvoor niet gestemd moest worden en die zeker naar Lizzo ging gaan. De zangeres kon zo dus haar speech al voorbereiden en die speech werd een ode aan vrouwelijke activisten.

Lizzo heeft tijdens de People’s Choice Awards voor het mooiste moment van de avond gezorgd. De zangeres kreeg de prestigieuze People’s Champion Award, maar gebruikte haar moment in de spotlight vooral om andere vrouwen in de kijker te zetten.

Lizzo

Lizzo startte haar opvallende speech met de woorden: “Ik ben hier vanavond omdat de titel van een icoon niets te maken heeft met hoe lang je een platform hebt. Een icoon zijn heeft te maken met wat je met je platform doet. Vanaf het begin van mijn carrière heb ik mijn platform gebruikt om onderdrukte stemmen te versterken. Dus vanavond deel ik deze eer. Make some noise for the people, y’all!”

Op dat moment komen 17 vrouwen het podium op die volgens Lizzo hun plekje in de spotlights verdienen. Het gaat om activisten die zich inzetten voor vrouwen- en transgenderrechten of streven naar gelijkheid op het vlak van religie en etniciteit. Ook Tamika Palmer, de moeder van Breonna Taylor stond op het podium.

Activistes

Dit zijn alle activistes die Lizzo hun moment in de spotlights schonk:

 • Amariyanna Copeny, die zich inzet voor de toegang tot veilig drinkwater.
 • Shirley Raines, die met haar organisatie Beauty 2 the Streetz dakloze mensen de kans geeft om opnieuw van zichzelf te houden.
 • Yasmine Aker is een Iraans-Amerikaanse actrice, die meehelpt in de strijd van de Iraanse vrouwen.
 • Emiliana Guereca is de organisator van de Women’s Marches in de Verenigde Staten.
 • Esther Young Lim schreef het boek How to Report a Hate Crime en zet zich in voor de gelijkheid van de AAPI-gemeenschap (Asian American and Pacific Islander).
 • Felicia ‘Fe’ Montes is een Chicana Inheemse artieste en activiste die zich inzet voor Inheemse vrouwen.
 • Jayla Rose Sullivan is een professionele danseres die zich inzet voor transgender en non-binary artiesten in de dansgemeenschap. Sullivan won eerder dit jaar het programma Lizzo’s Watch Out for the Big Grrrls.
 • Kara Roselle Smith maakt deel uit van de Chappaquiddick Wampanoag Tribe en zet zich in voor zwarte en Inheemse gemeenschappen.
 • Maggie Mireles is de zus van Eva Mireles, de leerkracht die overleed tijdens de school shooting in Uvalde in Texas eerder dit jaar. Eva Mireles overleed omdat ze haar studenten wilde beschermen. Haar zus Maggie zet zich nu in tegen het wapengeweld.
 • Amelia Bonow is de medeoprichter van Shout Your Abortion, een organisatie die probeert om abortus te normaliseren in de Verenigde Staten.
 • Odilia Romero is een tolk voor de Inheemse mensen in Mexico en Centraal-Amerika die nu in de VS wonen.
 • Rabbi Tarlan Rabizadeh zet zich in voor de Joodse gemeenschap en is als Iraans-Amerikaanse vrouw ook sterk betrokken bij de protesten in Iran.
 • Sahar Pirzada van de organisatie Heart to Grow zet zich in voor moslima’s in de Verenigde Staten. Daarbij probeert ze hen te beschermen tegen geweld en oppressie.
 • Chandi Moore is een activiste voor HIV- en transgenderrechten. Ze zet zich vooral in voor jongeren die proberen om zichzelf te vinden.
 • Crystal Echo Hawk is de oprichtster van de organisatie IllumiNative die zich inzet voor mensen van de Inheemse gemeenschap.
 • Reshma Saujani is de CEO van Girls Who Code, een organisatie die probeert om de genderkloof in de techindustrie te sluiten. Daarnaast zet ze zich ook in voor moeders op de werkvloer.
 • Tamika Palmer is de laatste die een shout-out krijgt van Lizzo. Zij is de moeder van Breonna Taylor die tijdens een inval in haar woning vermoord werd door agenten. “Say her name!”, besluit Lizzo.

Lizzo deelde een video van haar speech op TikTok en daar werd die al meer dan een miljoen keer bekeken. Bij de video deelde Lizzo ook de Instagramprofielen van de activisten op het podium zodat iedereen hen makkelijk terug kan vinden.

Bekijk de volledige speech van Lizzo hier:

@lizzo Replying to @wiscojeepher ♬ original sound – lizzo
Meer
Lees meer...