De expertengroep GEES die in België advies geeft over de exitstrategie uit de huidige coronamaatregelen werkt al een plan voor een eventuele nieuwe lockdown. Dat heeft professor Erika Vlieghe, die de groep voorzit, gezegd in de krant Le Soir. Hoe zo’n nieuwe lockdown eruit zal zien, hangt af van de omvang van de tweede golf besmettingen.
Nu het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus en de bezettingsgraad in onze ziekenhuizen daalt, zullen de coronamaatregelen in België de komende weken langzaam versoepelen. Maandag 4 mei gaat fase 1A van het exitplan in. Dan mogen niet essentiële bedrijven opnieuw opstarten en mag je sporten met twee extra personen in plaats van met één iemand extra. Als de cijfers verder blijven dalen, volgt op 11 mei fase 1B. Daarbij zouden alle winkels opnieuw kunnen opengaan, met de nodige veiligheidsmaatregelen.
Tweede golf
De kans bestaat dat die versoepeling binnen enige tijd ervoor zorgt dat er een tweede golf besmettingen in ons land is. Ook Erika Vlieghe gaat daarvan uit. “De vraag is dan vooral wat de omvang zal zijn van die heropleving. Mogelijk is het daarop zelfs niet wachten tot de herfst, het virus kan namelijk ook deze zomer al opnieuw toeslaan”, legt ze uit.
Met de huidige kennis, verhoogde testcapaciteit en contact tracing hopen de experten zo’n heropleving binnen de perken te kunnen houden. “Het is onze taak om waakzaam te blijven en een rem te zetten op een te enthousiaste heropstart van de samenleving. We hebben nu gezien hoe de eerste golf eruitzag en we moeten ons voorbereiden op een tweede golf, ook al zullen we proberen om het niet zover te laten komen”, legt Vlieghe uit.
Nieuwe maatregelen
Bij zo’n tweede golf zullen er dus mogelijk opnieuw strengere maatregelen ingevoerd worden. Hoe streng die zijn, zal afhangen van heel wat factoren. “Zo’n heropleving komt er niet van de ene dag op de andere. We zullen die zien aankomen. Het kan ook zijn dat er maar op één specifieke plaats een probleem vastgesteld wordt. Dat vereist een speciale aanpak. Er zijn kortom heel wat scenario’s”, klinkt het.
Professor Erika Vlieghe waarschuwt ook voor het te snel lossen van de lockdown: “Sommige landen die op een eerder enthousiaste manier de lockdown hebben afgebouwd, hebben uiteindelijk een stap terug moeten zetten. Denk maar aan Japan, Taiwan en Singapore.”