Experts werken voor regering aan scenario’s voor feestdagen

Experts Steven Van Gucht en Erika Vlieghe hebben gereageerd op de uitspraken van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Die zij dat Kerst vieren in beperkte kring mogelijk moet zijn. De experts roepen echter op tot voorzichtigheid. Toch wordt er op vraag van de regering gewerkt aan scenario’s voor de feestdagen.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez verraste donderdagmorgen met zijn uitspraken bij de radiozender RTL. “We moeten onze medeburgers een perspectief geven. We gaan Kerstmis toch niet vieren via Skype?”, zei hij daar. Volgens Bouchez moet het mogelijk zijn om Kerstmis in beperkte en dichte (familie)kring te vieren met drie of vier mensen.

“Goed nadenken”

Bij viroloog Steven Van Gucht en infectiologe Erika Vlieghe klinkt meer voorzichtigheid. “We zitten allemaal in een moeilijke en donkere periode, en iedereen kijkt toch wel uit naar een lichtpuntje. Dat zijn die feestdagen natuurlijk traditioneel. Maar het moet wel een veilig lichtpunt zijn. Het is niemands wens om veertien dagen na de feestperiode weer volle ziekenhuizen te hebben”, zei Erika Vlieghe in het VTM Nieuws.

Toch sluiten de experts niet volledig uit dat er met de feestdagen iets mogelijk zal zijn. Zij bekijken momenteel op vraag van de regering wat eventueel mogelijk is. “Je moet goed nadenken hoe je dat veilig kan doen. Met zo weinig mogelijk mensen, liefst buiten, misschien geen hele avond maar een korter stuk …”, zegt Vlieghe.

Erika Vlieghe
Erika Vlieghe – Bron: Isopix

Eén feestdag en geen generaties mengen

Ook viroloog Steven Van Gucht beseft dat het thema delicaat is. “Het is heel moeilijke materie. De cijfers zakken wat, maar blijven heel hoog. We kunnen nog niet voorspellen hoe deze zullen zijn bij Kerstmis en Nieuwjaar. Maar wat vaststaat, is dat het feest in kleine kring zal zijn. Hoe klein precies, weten we zelf nog niet. We brainstormen over de scenario’s”, zegt hij bij VTM Nieuws.

Van Gucht ziet enkele voorwaarden om de feestdagen veilig te laten verlopen. Zo wil hij vermijden dat mensen zowel Kerstmis als nieuwjaar vieren met twee verschillende groepen. Daarnaast raadt hij af om meerdere generaties samen te brengen. Hij hoopt zo snel mogelijk met concrete aanbevelingen te komen.

Meer
Lees meer...