Experts vragen om ook op komende Overlegcomité niet te versoepelen

Als het van de expertengroep GEMS afhangt, komen er morgen op het Overlegcomité geen nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen. Dat zei epidemioloog Pierre Van Damme gisteren in Terzake. Volgens hem is de huidige situatie veel te fragiel om nu al te versoepelen.

Morgen staat er opnieuw een Overlegcomité met vertegenwoordigers van de verschillende regeringen van ons land op het programma. Dat komt er een week na de ’time-out’ die vorige week vrijdag is afgekondigd.

Time-out zonder veel resultaat

Op dat Overlegcomité waren er eigenlijk plannen om enkele versoepelingen door te voeren, maar de snelle stijging van het aantal ziekenhuisopnames kort voor het overleg gooide daarbij roet in het eten. Daarom besliste de regering om niets te beslissen en te zien hoe de cijfers zouden evolueren. Een time-out van één week moest duidelijk maken of het om een nieuwe golf ging of om een tijdelijke opflakkering.

Een week later moeten we vaststellen dat die time-out weinig extra duidelijk heeft gebracht. De epidemiologische situatie situeert zich op dit moment ergens tussen beide voorspelde scenario’s in. De coronacijfers zijn niet exponentieel blijven stijgen, maar blijven wel hoog en zorgen voor een toegenomen druk op de ziekenhuizen.

Experten van GEMS blijven bij advies

Het mag dan ook duidelijk zijn dat de discussie over het al dan niet versoepelen van de coronamaatregelen nog steeds volop woedt. Expertengroep GEMS blijft alleszins bij zijn advies (hier te raadplegen) om geen versoepelingen door te voeren.

“Laten we vooral nu goed plannen en eerder naar eind maart zien wat er kan en eventueel dan een volledig plan gaan uitwerken waarbij je stap voor stap iets kan gaan mogelijk maken. Dat is vooral wat tijd winnen op die infectie nu en de vaccinatie de kans geven om beter en beter georganiseerd te raken”, legde Pierre Van Damme gisteren uit in Terzake.

Jan Jambon

Een ander geluid is te horen bij Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Die herhaalde gisteren dat de agenda van vorige week opnieuw aan bod zal komen op het Overlegcomité.

Op die agenda staan dus opnieuw dezelfde zaken zoals een uitbreiding van de sociale bubbel buiten, de afschaffing van de avondklok en een plan voor de heropening van de horeca.

Meer
Lees meer...