Overlegcomité: geen versoepelingen, volgende week nieuw overleg

Het Overlegcomité is vandaag opnieuw samengekomen om de coronamaatregelen in ons land te bespreken. Lang duurde dat overleg echter niet. Omdat de cijfers de laatste dagen opnieuw de foute kant uitgaan, is beslist om geen versoepelingen door te voeren. Volgende week vrijdag staat een nieuw Overlegcomité gepland.

Terwijl er een week geleden nog veel hoop was op versoepelingen van de coronamaatregelen, nam dat enthousiasme de voorbije dagen steeds meer af. De coronacijfers gaan namelijk opnieuw de foute kant op. Vooral recent zou het aantal ziekenhuisopnames weer snel aan het stijgen zijn. Gisteren zijn er 200 nieuwe coronapatiënten opgenomen.

Time-out

“Die cijfers dwingen ons om bijzonder voorzichtig te zijn, vooral omdat we weten dat er varianten zijn die meer besmettelijk zijn. Als het stormt kan je niet opstijgen”, zei Alexander De Croo aan het begin van de persconferentie na het Overlegcomité.

Door die onzekere situatie heeft de regering beslist om een time-out van een week in te lassen om af te wachten hoe de cijfers evolueren. “Het doet mij bijzonder veel pijn om dit te moeten aankondigen. We kijken er samen met jullie naar uit om weer dingen op te starten, zodra dat veilig kan”, ging hij verder.

“Lente van de vrijheid”

De premier deed daarna nogmaals een oproep aan iedereen om de regels te blijven volgen. “De lente van de vrijheid is niet veraf, maar dit is een delicaat moment. Dus alsjeblief: weer extra voorzichtig.”

Officieel blijven alle bestaande coronamaatregelen dus van kracht tot 1 april. De enige versoepeling die er wel komt, is de heropening van niet-medische contactberoepen – zoals schoonheidsspecialisten en tattooshops -, iets wat eerder al was aangekondigd.

Meer
Lees meer...