Facebook is aan de eerste fase van het Facebook Pay-project begonnen. Het betaalsysteem werd in de Verenigde Staten gelanceerd. Het systeem moet over de hele wereld gebruikt kunnen worden in alle apps van de familie van het bedrijf: Facebook, Messenger, Instagram en WhatsApp.
De eerste testfase van Facebook Pay is gestart. Amerikaanse gebruikers kunnen vanaf nu betalingen doen via Facebook en Messenger. Bedoeling is dat dat systeem overal ter wereld gebruikt zal kunnen worden. Of dat effectief zal lukken, moet het proefproject uitwijzen.
De socialenetwerkfamilie
Voorlopig is het systeem alleen gelanceerd voor de socialenetwerksite en Messenger in de Verenigde Staten. Naast die twee apps moet Facebook Pay ook beschikbaar worden in de andere apps van het bedrijf: Instagram en WhatsApp.
Het systeem moet in en tussen alle vier de applicaties werken, maar gebruikers moeten het wel overal afzonderlijk installeren. Hoewel het om een systeem van het bedrijf gaat, hebben gebruikers helemaal geen profiel op de socialenetwerksite nodig.
Gegevens nodig
Het betaalsysteem dient om via de apps van het bedrijf gemakkelijk over te schrijven naar vrienden, om producten te kopen en om goede doelen te steunen. Het systeem werkt samen met grote spelers, zoals PayPal en Visa, en heeft de gegevens van je account of bankrekening nodig.
Die gegevens kan (en zal) de multinational gebruiken om gepersonaliseerde reclame aan te bieden. “Als je bijvoorbeeld een honkbalhandschoen koopt op de Facebook Marketplace, zou je reclame kunnen zien voor een honkbalpet”, schreef het bedrijf in haar aankondiging.
Los van de Libra
Facebook benadrukt dat het betaalsysteem volledig losstaat van haar digitale munt Libra. Die lanceerde het bedrijf afgelopen juni, maar zorgde ondertussen al voor heel wat kritiek. De munt zou gespaard kunnen worden in de digitale portefeuille Calibra en zou iets volledig anders moeten worden dan bijvoorbeeld de cryptomunt Bitcoin.
Verschillende grote bedrijven zetten toen hun schouders onder het project. Maar heel wat van die bedrijven trok zich ondertussen ook al terug. Het gaat onder andere om Visa, MasterCard en PayPal.