Facebook Messenger voegt end-to-end-encryptie toe voor video- en audiogesprekken

Facebook introduceert end-to-end-encryptie bij video- en audiogesprekken op Messenger. Eerder had het die versleuteling al toegevoegd voor chatgesprekken in de Messenger-applicatie.

In het nieuws: Facebook maakte afgelopen vrijdag bekend dat het begonnen is met het uitrollen van end-to-end-encryptie voor video- en audiogesprekken op de applicatie van Facebook Messenger. Daarmee gaat het concurrenten zoals Zoom, Signal en FaceTime achterna die eerder al die beveiliging toevoegden aan hun apps.

Wat is end-to-end-encryptie?

  • End-to-end-encryptie is een codering die ervoor zorgt dat je gesprekken beschermd zijn tegen hackers, criminelen en andere personen of diensten die willen meekijken of -luisteren. Het komt erop neer dat conversaties beveiligd zijn vanaf het moment dat ze jouw apparaat verlaten tot het moment dat ze het apparaat van de ontvanger bereiken.
  • Facebook zelf noemt end-to-end-encryptie “de industriestandaard”, maar bleef voor de Messenger-app op dat vlak wel lang achter op zijn concurrenten.
    • Bij WhatsApp, dat ook eigendom is van Facebook, zijn gesprekken al langer voorzien van end-to-end-codering.
    • Op Messenger zelf zijn sinds 2016 chatsgesprekken wel al voorzien voor versleuteling, maar tot nu toe was dat voor audio- en videogesprekken niet het geval.

Wanneer wordt de end-to-end-encryptie ingevoerd?

  • De end-to-end-codering zal door Facebook in fases uitgerold worden. Het bedrijf zal de nieuwe encryptie eerst testen voor groepschats die nu al bestaan. Later wordt de functie uitgebreid.
  • Op het zelfde moment zal Facebook ook een test lanceren bij Instagram voor end-to-end versleutelde DM’s. Dit gaat aanvankelijk wel maar om een beperkte test in een aantal landen.
Meer
Lees meer...