Facts 2021: Even vergeten we de coronacrisis en laten we onze fantasie de vrije loop

Na vorig jaar twee edities te moeten afgelasten, kon de organisatie van de alombekende scifi- en fantasybeurs FACTS dit jaar opnieuw een evenement organiseren. Newsmonkey ging zaterdag een kijken nemen. Een ding was meteen duidelijk: de bezoekers hebben Facts gemist!

“Welkom thuis”, klonk het door de geluidsinstallaties aan de ingang van Flanders Expo, waar het grootste popcultuurevenement van de Benelux plaatsvindt. Bij die aankondiging werd opgeroepen om je app Covid Safe bij de hand te houden. Die oproep gold als het ware als een laatste verwijzing naar de werkelijke wereld alvorens het magische bos te betreden die het team achter Facts in de zalen van Flanders Exp heeft opgericht. Zo stond er onder meer in het midden van de centrale zaal een gigantische boom.

Cosplayers maken Facts

Facts blijft een evenement waar veel fantasyliefhebbers naartoe leven. Een gesprek met enkele aanwezigen leerde dat ze op het evenement werkelijk zichzelf kunnen. Op Facts krijgen de fantasyliefhebbers twee keer per jaar de kans om hun fantasie de vrije loop te laten en zich te verkleden als hun favoriete personages. En het zijn net die cosplayers, mensen die zich verkleden in hun favoriete personage uit series, films, boeken of games, die van Facts zo’n fantasierijk en kleurrijk evenement maken, waar zowel jong als oud welkom zijn.

Tijdens het weekend van het evenement vonden onder meer Harley Quinns, stormtroopers uit Star Wars en de bendeleden van de dievenbende uit Netflix-reeks Casa del papel, hun weg naar Gent. Facts moedigt de mensen dan ook aan om verkleed af te zakken naar de Oost-Vlaamse stad. Cosplayers kregen niet alleen een mooie korting op hun toegangsticket, maar kregen doorheen de dag ook de kans om hun creaties met alle aanwezigen te delen. In de centrale zaal stond er onder meer een rode loper waarop iedereen kon paraderen met zijn favoriete kostuum. Voorts was er ook een show waarin verschillende cosplayers het geheim achter hun kostuum uit te doeken deden. Hun creaties werden telkens op gejuich onthaald door het enthousiaste publiek. Ook Newsmonkey zag dat het goed was!

Grote namen uit de fantasywereld

Facts zou natuurlijk Facts niet zijn, moesten er geen grote namen uit de fantasywereld aanwezig zijn. Tijdens deze wintereditie kwamen onder meer de fans van Game of Thrones (Jack Gleeson aka koning Joffrey), The 100 (Bob Morley aka Bellamy Blake) en de animatiereeks Avatar (Danto Basco aka prins Zuko) aan hun trekken. Traditiegetrouw konden de fictieliefhebbers onder meer op de foto met hun favoriete acteur of actrice, of deelnemen aan een Q&A waarin de uitgenodigde gasten de meest uiteenlopende vragen beantwoordden.

Tot slot konden de aanwezigen op Facts ook deelnemen aan uiteenlopende evenementen, zoals VR-landschappen verkennen, een gevecht tussen robots bekijken of een poging ondernemen om The Colossus, een springkasteel van 237 meter met verschillende hindernissen, te temmen. Er was dus voor elk wat wils. Facts hielp zelfs singles om hun match te vinden door speeddates te organiseren.

Meer
Lees meer...