Fans Ana de Armas klagen Universal Pictures aan omdat ze de actrice uit de film ‘Yesterday’ hebben geknipt

Twee fans van de actrice Ana de Armas (No Time to Die, Knives Out) klagen de filmstudio Universal Pictures aan omdat ze hen zouden hebben misleid in het huren van een film. De fans geloofden namelijk dat de actrice erin zou meespelen als gevolg van trailers en ander promotiemateriaal. Het gaat om de film Yesterday uit 2019, met Himesh Patel en Lily James in de hoofdrollen.

Stel je voor, je huurt een film speciaal om een bepaalde acteur of actrice erin te zien, want dat bleek toch zo uit alle trailers, om dan later erachter te komen dat die persoon helemaal niet in de film zit. Dat overkwam ook twee Amerikanen en fans van de actrice Ana de Armas, o.a. te zien in Blade Runner 2049 en in de recentste James Bond-film.

Wel in trailer, niet in film

Conor Woulfe (38) uit Maryland en Peter Michael Rosza (44) uit San Diego, Californië, zeggen dat ze elk 3,99 dollar (ongeveer 3,50 euro) betaalden om de film Yesterday te huren op Amazon Prime, alleen om te ontdekken dat de actrice Ana de Armas was verwijderd uit de definitieve versie van de film. Hoewel de actrice wél te zien was in de trailers.

De twee besloten nu dus om een federale collectieve rechtszaak aan te spannen, omdat ze zich misleid voelen door de filmstudio die de film produceerde, namelijk Universal Pictures. De aanklacht beschuldigt Universal Pictures van misleidende marketing en wil ten minste 5 miljoen dollar (zo’n 4,4 miljoen euro) terugvorderen namens de getroffen consumenten. Dat schrijft Variety.

“Omdat consumenten een film met Ana de Armas werd beloofd door de trailer voor Yesterday, maar geen film ontvingen waarin Ana de Armas überhaupt te zien was, kregen deze consumenten geen enkele waarde voor hun huur of aankoop”, stelt de rechtszaak. Universal Pictures zelf weigerde enige commentaar te geven.

Yesterday

In Yesterday speelt Himesh Patel de rol van Jack Malik, een singer-songwriter die, door een bovennatuurlijke gebeurtenis, de enige persoon op aarde is die zich de legendarische band The Beatles herinnert. Hij besluit om de liedjes zelf te zingen en de eer ervan op te eisen, waardoor hij ineens megaberoemd wordt. De film is geregisseerd door de Britse filmmaker Danny Boyle.

De Armas zou verschijnen als Roxane, een mogelijke love interest die wordt voorgesteld aan Malik op de set van James Cordens talkshow. Malik zou haar een serenade brengen met een vertolking van George Harrisons liedje Something. Maar die scènes bleken later verwijderd te zijn in de uiteindelijke cut, waardoor het personage van de Armas dus ook niet meer in de film te zien was.

Richard Curtis, de scenarioschrijver van de film, legde aan Cinema Blend uit dat het publiek niet blij was met het idee dat Malik zou afwijken van zijn voornaamste love interest in de film, vertolkt door actrice Lily James (die binnenkort te zien in de rol van Pamela Anderson in de Disney+-serie Pam & Tommy).

“Dat was een zeer traumatische bezuiniging, want ze was er briljant in. Ik bedoel echt stralend”, zei Curtis nog over de geschrapte scène. “Het waren echt een aantal van onze meest favoriete scènes uit de film, maar we moesten ze eruit knippen omwille van het geheel.” De zaak omschrijft Ana de Armas als een “getalenteerde, succesvolle en beroemde actrice”, en wijst op haar rollen in Blade Runner 2049, Knives Out en No Time to Die.

Andere aanklacht

De aanklacht vertoont ook nog gelijkenissen met een andere klacht over de film Drive, die in 2011 in Michigan werd ingediend. In die zaak beweerde de eiser dat de trailer de indruk wekte dat de film een “snelle actiefilm” zou zijn en dat ze niet voorbereid was op het trage intermenselijke drama met grafisch geweld in de film. Een hof van beroep verwierp die zaak echter op verschillende gronden, waaronder het feit dat de trailer niet misleidend was.

“Een herziening van de trailer toont aan dat die niet bijzonder inconsistent is met de inhoud van de film”, oordeelde het hof in Michigan. “Elke scène die in de preview wordt getoond, komt ook in de film voor.” De gedaagden in die zaak voerden ook aan dat de film en de trailer werden beschermd door het Eerste Amendement.

Bekijk hieronder de trailer van Yesterday met Ana de Armas:

Meer
Lees meer...