Fans van BTS reageren furieus op uitspraken Umi in ‘De Slimste Mens’: Waarom zijn ze zo kwaad?

Eén reactie van Umi Defoort in De Slimste Mens ter Wereld deed heel wat stof opwaaien op sociale media. De producer gaf na een vraag over BTS namelijk meer uitleg over K-pop, maar die was volgens de fans van BTS, en K-pop in het algemeen, foutief en stereotyperend. Dit is waarom ze zo boos zijn.

Umi Defoort noch de zender VIER hadden waarschijnlijk verwacht dat één uitspraak over K-pop zoveel stof zou doen opwaaien. Maar nadat hij in de quiz vertelde over de “lelijke K-popwereld” kreeg hij bakken kritiek over zich heen door fans van BTS en K-pop. Die kritiek zorgde er zelfs voor dat VIER het fragment uit de aflevering knipte.

Umi Defoort

De bal ging aan het rollen toen Umi de vraag kreeg of hij K-popmuziek mooi vindt. “Ik vind de gedachte erachter eigenlijk heel lelijk”, zo stak Umi Defoort van wal. “De K-popindustrie in Korea wordt gerund door drie grote labels, die dan allemaal scholen hebben. Al die sterren worden allemaal vanaf hun 9 of 10 jaar opgeleid, heel hun leven lang, om een ster te worden. Als ze 17 worden dan gaan ze onder het mes, allemaal, om helemaal herbouwd te worden.”

Dit tot verbazing van presentator Erik Van Looy. “Meen je dat?”, zo vraagt hij. “Ja, al die gasten van BTS hebben allemaal in zo’n school gezeten en worden dan ook kunstmatig samengezet en hun muziek wordt ook niet geschreven door hen.” Het volledige gesprek duurde amper 31 seconden, maar bracht een enorme storm teweeg bij fans van BTS en andere K-popgroepen.

Stereotiepen over K-pop

De uitspraken van Umi zijn natuurlijk niet uit de lucht gegrepen. Er doen namelijk al jaren verhalen de ronde over de bikkelharde K-popwereld. Maar het probleem daarbij is dat veel van die verhalen oud zijn en dateren van voor er door de Koreaanse regering ingegrepen werd in de industrie.

Nieuwe wetten

Op dit moment bestaan er in Zuid-Korea namelijk verschillende wetten die onder andere kinderarbeid en slavencontracten tegengaan. Zo wordt de maximale duur van een contract nu beperkt tot 7 jaar. Verder wordt er gesteld dat er voldaan moet worden aan de basisrechten op het vlak van rust en slaap, waarbij er uitzonderingen gemaakt kunnen worden voor bepaalde projecten. De werkuren dienen beperkt te worden tot 35 uur per week voor kinderen jonger dan 15, jongeren tussen de 15 en de 18 jaar mogen maximum 40 uur per week werken.

Voor minderjarigen zijn er nog strengere regels. Zij mogen verder niet werken tussen 10 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends, tenzij hun ouders daar toestemming voor geven. Tot slot bevat de regulering ook een bepaling die stelt dat het verboden is om minderjarigen in sexy outfits te laten opdraven op een podium.

Beginnen trainen als negenjarige

Umi vertelde ook dat wie het wil maken in K-pop al op z’n negen jaar moet beginnen trainen in een “K-popschool”. Er zijn inderdaad gevallen bekend van K-popsterren die nog voor hun tiende verjaardag begonnen met hun training. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de bekende K-popsterren G-Dragon en Jihyo van Twice. Maar het overgrote deel van de K-pop trainees beginnen met hun training wanneer ze tieners zijn.

Ja, dat is nog steeds jong, maar je kan hierbij de analogie maken met topsporters. Veel jonge kinderen, ook in ons land, willen het maken in een bepaalde sportdiscipline en gaan om die droom waar te maken al op jonge leeftijd naar een speciale topsportschool. Daar volgen ze, net zoals de K-pop trainees, gewone lessen afgewisseld met sportlessen.

Hetzelfde fenomeen is ook te zien in talentenjachten als The Voice Kids of Eurosong For Kids, waarbij soms kinderen nog jonger dan 9 jaar op een podium worden gezet. Kinderen die op jonge leeftijd in de muziekwereld stappen, is dus niet iets dat enkel voorkomt in de K-popwereld.

Kunstmatig samengezet

Umi verwijst ook naar het feit dat K-popgroepen “kunstmatig worden samengezet”. Dat klopt, maar dat is niet noodzakelijke een negatief aspect. De verschillende agentschappen hebben tientallen trainees, waarbij ze op zoek gaan naar de beste bezetting voor een nieuwe groep. Als ze, na jaren training, een combinatie van trainees vinden waarbij ze merken dat er een goede klik is en dat ze samen een sterk geheel vormen, dan wordt die groep samengesteld en trainen ze verder als de groep waarmee ze later zullen debuteren.

Ook dit is iets dat ook in het westen voorkomt. Je kan het zo vergelijken met de samenstelling van One Direction die gebeurde in de Britse versie van The X-Factor. Of dichter bij huis, de zoektocht naar de nieuwe meisjes van K3 via de talentenjacht K3 Zoekt K3.

Plastische chirurgie

Een ander onderwerp waar Umi naar verwees was plastische chirurgie. Dat is inderdaad iets dat gebeurt binnen K-pop, maar zeker niet bij iedereen. Ook is het belangrijk om hierbij de context in de gaten te houden.

In Zuid-Korea is plastische chirurgie namelijk enorm ingeburgerd. “Als je niet tevreden bent met hoe je eruitziet, dan laat je er toch gewoon iets aan doen”, is de mentaliteit die vele mensen in Zuid-Korea hebben. Daardoor heeft Zuid-Korea het hoogste aantal plastische ingrepen per capita ter wereld. Verder blijkt uit onderzoek dat van alle Zuid-Koreaanse vrouwen tussen 19 en 29 meer dan de helft een cosmetische ingreep heeft laten doen. Maar ook bij mannen zijn deze ingrepen populair.

Uit onderzoek door het ministerie van wetenschap en technologie uit Taiwan blijkt ook dat de Zuid-Koreaanse hoofdstad, Seoul, meer dan 600 klinieken voor plastische chirurgie telt. De International Society of Aesthetic Plastic Surgery weet ook dat er in 2011 meer dan 650.000 cosmetische ingrepen gebeurden in Zuid-Korea, een aantal dat nu waarschijnlijk nog hoger ligt.

BTS

Het waren vooral de fans van BTS, de zogenaamde ARMY, die fel reageerde op de uitspraken van Umi. Die fans zijn altijd heel beschermend over BTS en dat zijn ze niet zomaar. BTS is namelijk al meermaals het slachtoffer geworden van xenofobie. Dat gebeurt op kleine schaal door bijvoorbeeld racistische opmerkingen, maar ook op grote schaal door ze uit te sluiten bij grote awardshows.

De fans merkten daarom al snel op dat de uitspraken van Umi niet opgaan voor BTS. Want de situatie van de populairste Koreaanse boysband is heel anders dan het beeld dat Umi schepte in De Slimste Mens ter Wereld.

“Drie grote labels”

Zo verwees Umi bij het horen van BTS meteen naar “de drie grote labels in K-pop”. Daarbij verwijst hij naar de drie agentschappen SM Entertainment, JYP Entertainment en YG Entertainment. Zij waren jarenlang de grootste K-popbedrijven en staan ook nu nog steeds bekend als ‘The Big Three‘. BTS zit onder BigHit Entertainment. Een agentschap dat, toen BTS begon met trainen, nog heel klein was, maar door het succes van BTS wist uit te groeien tot het grootste entertainmentbedrijf in Zuid-Korea en nu zelfs een grotere omzet draait dan ‘The Big Three‘ samengeteld.

Dit zet BTS ook in een geprivilegieerde positie wat hun contract betreft. Het is zo geweten dat elk lid van BTS een aanzienlijk deel van de winst van albums, concerten en merchandise opstrijkt. BTS is nog steeds verantwoordelijk voor 90 procent van de winst van Big Hit Entertainment, waardoor ze onmisbaar zijn voor het bedrijf en dat weet het management zelf natuurlijk ook. Het meest recente voorbeeld is dat elk lid van BTS 68.385 aandelen van hun management Big Hit Entertainment cadeau kreeg. Een cadeautje dat elk van hen 13 miljoen euro rijker maakte. Door dat cadeautje van 13 miljoen euro, wordt het vermogen van elk lid van BTS nu geschat op 20 miljoen dollar, ofwel 17 miljoen euro. Daarvan hebben ze allemaal al enkele miljoenen geïnvesteerd in vastgoed.

“Opleiding vanaf 9 jaar”

Geen enkel van de leden van BTS begon met trainen toen ze 9 jaar oud waren. Het jongste lid van BTS, Jung Kook, begon aan zijn training toen hij 13 was. Op dat moment was het zijn droom om het te maken in de K-popwereld, dus deed hij bij verschillende agentschappen auditie. Het was dus een weloverwogen en bewuste keuze.

De rest van BTS was 15 tot 18 jaar oud toen ze aan hun training bij BigHit begonnen.

“Plastische chirurgie”

Hoewel plastische chirurgie dus fel ingeburgerd is in Zuid-Korea, is er bij BTS maar geweten van één ingreep. Het gaat daarbij om leider RM (Kim Nam-joon). Hij liet zich in 2018 opereren aan zijn neus door een afgeweken septum.

Op dat moment was hij 24 jaar oud en de ingreep gebeurde omdat hij ademhalingsproblemen ondervond door de afwijking. RM stond op dat moment ook al 5 jaar op het podium met BTS, dus ging het hier niet om een ingreep om hem “aantrekkelijker” te maken.

“Schrijven eigen nummers niet”

BTS schrijft wel degelijk mee aan de muziek die ze uitbrengen. Het is geen geheim dat BTS soms de hulp inschakelt van westerse producers en songwriters, maar er is bijna geen enkel nummer van de groep te vinden waaraan niet minstens één van de leden meewerkte.

RM, rapper en leider van BTS, heeft zo (mee)geschreven aan meer dan 160 nummers. Het gaat daarbij niet enkel over nummers van BTS of zijn eigen solonummers, maar ook over de nummers van andere K-popgroepen. Ook rapper SUGA schreef al (mee aan) meer dan 100 nummers. Hij had onlangs zelf nog samenwerkingen met Halsey en MAX, waarbij hij twee keer meeschreef aan de lyrics en ook instond voor de compositie. En ook de derde rapper van BTS, j-hope, heeft al meer dan 100 writing credits op z’n naam staan.

De rappers van BTS hebben met voorsprong de meeste invloed bij het maken van de nummers. Maar ook de zangers van de groep, Jin, Jimin, V en Jung Kook, hebben al meegewerkt aan het schrijven en producen van nummers van BTS.

‘BE’

Voor het album ‘BE’ van BTS, dat uitkomt op vrijdag 20 november 2020, was BTS verantwoordelijk voor meer dan enkel het schrijven van de nummers. Ze maakten zo onder andere beslissingen over de album art, de videoclip die bij de titelsong Life Goes On zal horen en de fotoshoot van het album.

Meer
Lees meer...