Fans Britse koninklijke familie geven toeristische sector van Londen een impuls

Verschillende fans wereldwijd van het Britse koningshuis zijn de afgelopen dagen massaal afgereisd naar Londen, om daar een laatste groet te brengen aan de overleden koningin Elizabeth II. Daar lijkt de toeristische sector van de Engelse hoofdstad op dit moment handig van te profiteren.

De pracht en praal voorafgaand aan de begrafenis van de langst regerende Britse vorstin onderstreept de aantrekkingskracht van de koninklijke familie als een wereldwijde attractie. “Dit is geschiedenis. Dit gebeurt maar een keer in je leven”, zegt Kanakkantt Benedict tegen AP, die uit India met zijn vrouw op bezoek is in Engeland.

Honderdduizenden bezoekers

Naar verwachting zullen honderdduizenden bezoekers hun laatste eer bewijzen aan de koningin, die ligt in Westminster Hall. Als gevolg daarvan is de vraag naar hotelkamers in het centrum van de stad geëxplodeerd en is de prijs van sommige accommodaties verdubbeld.

Daarnaast hebben honderden wereldleiders, van de Amerikaanse president Joe Biden tot de Japanse keizer en keizerin, en hun gevolg een onderkomen nodig voor de begrafenis van de koningin. Net als politieagenten die uit heel Groot-Brittannië komen om te helpen met de beveiliging.

Volgens het in Londen gevestigde groepsboekingsplatform Hotelplanner.com kan de bezettingsgraad een recordhoogte van 95 procent bereiken. “Dat is niet verwonderlijk als je bedenkt dat de ogen van de wereld gericht zijn op de hoofdstad”, zegt Thomas Emanuel, senior directeur van hotelanalysebedrijf STR.

Stijgende energieprijzen

De Britse economie lijdt onderwijl onder de stijgende energieprijzen, veroorzaakt door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De regering heeft aangekondigd dat ze de energierekening voor huishoudens en bedrijven zal beperken, maar de prijzen blijven pijnlijk hoog, dankzij een inflatie op jaarbasis van 9,9 procent.

Tegen die achtergrond biedt het geld dat bezoekers uitgeven een sprankje hoop. “Als ik met onze horeca spreek, niet alleen onze hotels, maar ook restaurants, bars en pubs, hebben zij drie vreselijke jaren achter de rug door deze pandemie”, zegt de Londense burgemeester Sadiq Khan.

Sommige analisten voorspelden echter dat de algemene economische stimulans voor het Verenigd Koninkrijk door de koninklijke rouwperiode beperkt zou zijn. Dat komt doordat supermarkten, winkeliers en andere bedrijven hun deuren sluiten voor de begrafenis die maandag een nationale vrije dag is geworden.

Meer
Lees meer...