“‘Fantastic Beasts 3’ wordt beter”, belooft Warner Bros-baas

‘Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald’ eindigde op een cliffhanger van formaat én verwarde fans, maar niet iedereen was even gelukkig met het verloop van de film. Warner Bros-baas Kevin Tsujihara is zich daarvan bewust en belooft nu aan de fans dat de ‘Harry Potter’-prequel er de komende drie films een stuk beter uit zal zien.

Visueel valt er op Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald niets aan te merken: de beesten van Newt Scamander wervelen spectaculair over het scherm. Maar dat er in de verhaallijn wat veel gewerveld wordt, dat namen niet alle fans J.K. Rowling, de schrijfster, in dank af. Niet alleen wordt Newt Scamander in Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald, nogal brutaal aan de kant geschoven, er zitten nogal veel nevenplots in de film die soms wat overtollig aanvoelen (lees hier onze review).

Té veel set-up

Fantastic Beasts 2 kreeg wereldwijd gemiddelde reviews door die verwarrende verhaallijn. Zat de Harry Potter-prequel gewoon met het typische saga-probleem? Misschien wel: Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald moest heel veel set-up doen voor de komende drie films in de reeks, maar probeerde daarnaast ook nog een eigen verhaal te vertellen.

In de Harry Potter-boeken past J.K. Rowling hetzelfde trucje toe: in Harry Potter and the Goblet of Fire moet Harry het Triwizard Tournament zien te overleven. Tegelijk blijft de Harry vs. Voldemort-verhaallijn ook lopen. En in boeken, die een heldere structuur hebben, lukt dat ook, maar in de films blijkt het toch wat moeilijker om die verhalen te stroomlijnen.

Dit had Rowling te zeggen over Fantastic Beasts 3: goed nieuws!

Daarom heeft Warner Bros beslist, dat maakte Kevin Tsujihara tijdens een interview bekend, om Rowling een beetje meer tijd te geven. Zij kan deze keer ook rekenen op meer feedback van regisseur David Yates. Met andere woorden: Warner Bros heeft de hulpkreet van de Harry Potter-fans gehoord. Ze hebben Rowling een hopelijk strenge editor gegeven die het kaf van het koren kan scheiden.

Fantastic Beasts 3

Tsjujihara klonk daarom ook vrij zelfzeker dat de derde Fantastic Beasts-film de hele Harry Potter-franchise recht kan trekken. Hopelijk lukt dat ook, maar momenteel lijkt het erop dat ze met de stapel Fantastic Beasts én de Grindelwald-Dumbledore-verhaallijn een beetje te veel hooi op hun vork hebben genomen.

En da’s jammer. De eerste film in de reeks: Fantastic Beasts and where To Find Them, kreeg overwegend positieve feedback. Rowling weerstond de neiging om het verhaal te hard te verweven in dat van Harry Potter (hoewel dat ietwat onvermijdelijk was met het opduiken van Dumbledore en Grindelwald). Maar de fabeldieren vielen in de smaak.

Deze meneer komt alvast terug voor de derde film in de Fantastic Beasts-serie!

Reviews Fantastic Beasts

Hetzelfde valt te zeggen over Grindelwald en Dumbledore. De acteerprestaties van een verguisde Johnny Depp smaken naar meer. Jude Law is een uitstekende, excentrieke Dumbledore. Potterfans watertandden bij het idee dat we terug naar Hogwarts mochten: méér Dumbledore. Maar de wereld van Newt, Queenie, Tina en Jacob bleek, als even fascinerend, toch wat te ver van Hogwarts te liggen. Toen Rowling daar ook nog eens een stapel nieuwe personages bij gooide (Leta, Theseus) en de draadjes met de Harry Potter-wereld opnieuw strakker aantrok (Nicolas Flamel? Jij, hier?), begon het allemaal té geforceerd aan te voelen.

Een blij moment in Fantastic Beasts 2: Dumbledore is écht homo.

Dat Warner Bros Fantastic Beasts nu een doorstart wil geven door Rowling een complicatiewaakhond mee te geven, kan alleen maar goed nieuws zijn. Een goede, eenvoudigere, derde film kan Newt, de fabeldieren en Dumbledore en Grindelwald opnieuw laten knetteren van magie. De Harry Potter-fans houden de toverstokken gekruist.

Meer
Lees meer...