Farmagigant wil dat kinderen hun ouders overtuigen om te stoppen met roken … uit eigenbelang?

Farmagigant wil dat kinderen hun ouders overtuigen om te stoppen met roken … uit eigenbelang?

Een nieuwe campagne van de farmagigant Pfizer, bekend van onder andere Xanax en Viagra, stimuleert dat ouders met hun kinderen een deal sluiten om te stoppen met roken. Ondertussen verkoopt het bedrijf ook zijn eigen rookstoppil. “Beste mama, als jij een maand stopt met roken, doe ik met plezier alle dagen de afwas”, klinkt het. Een goed idee?

Het farmaceutisch bedrijf Pfizer wil rokers doen stoppen door het op een akkoordje te gooien met hun kroost. “In België wordt liefst 40 procent van de kinderen thuis nog altijd blootgesteld aan sigarettenrook”, vertelt Steven Kussé van Pfizer aan de kranten van De Persgroep. “Bijna alle kinderen van rokende ouders, 98 procent om precies te zijn, geven aan dat zij liever zouden hebben dat hun papa of mama geen sigaret meer opsteekt. Daarom lanceren we ‘Pact for Life’, waarbij ouders en kinderen een overeenkomst sluiten.”

Zitten ze bij Pfizer dan zo in met onze longen? Allicht wel, maar ze willen vooral geld zien. Zo probeert een rookstoppil aan de man te brengen. De campagne vraagt aan de kinderen wat ze zelf zouden opgeven om hun ouders te overtuigen om te stoppen met roken. Volgens Kussé zou bijna zes op de tien kinderen hun zakgeld willen opgeven en zou zo’n driekwart van de kinderen meteen gaan slapen als dat wordt gevraagd en elke avond huiswerk maken, zolang mama en papa maar stoppen met paffen.

Kinderen inzetten … een goed idee?

Tabakoloog Aad Bosmans kan zich vinden in enkele positieve punten van de campagne. “De volksmond wil dat je voor je kinderen alles doet”, zegt hij in de kranten van De Persgroep. “Maar niets is sterker dan de motivatie die uit jezelf komt. Iemand die kortademigheid ervaart tijdens het fietsen zal een rookstop makkelijker volhouden dan wie van de dokter te horen krijgt dat zijn longen zijn aangetast. Maar het is wel zo dat heel veel rokers zeggen dat ze willen stoppen ‘voor de kinderen’. Kinderen vragen dat vaak ook spontaan, omdat ze bij voorbeeld weten dat opa is overleden aan longkanker. Ze willen niet dat jij hetzelfde lot ondergaat. Als je kinderen je het gezondheidsrisico voorspiegelen, dringt dat beter door. Je weet dat ze het vragen omdat ze je graag zien. En je eigen leven schuift op, de boodschap valt in aandachtiger oren dan toen je 18 was.”

Toch heeft Bosmans ook zijn bedenkingen: “Hier worden kinderen in een positie geplaatst waar ze de verantwoordelijkheid dragen voor het gedrag van hun ouders. Zo draai je de rollen om. Maar we leven niet in een ideale wereld. En alles wat helpt als motivator om te stoppen met roken, is zinvol.”

Deal van amper één maand

Opmerkelijk: de campagne vraagt aan ouders om amper een maand het roken te laten. Is dat niet vreemd? Zullen ze daarna niet hervallen? Volgens Kussé kan je “net zo meer mensen overhalen”: “In het Verenigd Koninkrijk gingen in 2013 bijna 250.000 mensen samen de uitdaging aan om een maand lang niet te roken. Wie het een maand lang kan volhouden, maakt al vijf keer meer kans om voorgoed te breken met zijn verslaving.”

Tabakoloog Bosmans benadrukt ook dat alle fysieke ontwenningsverschijnselen “na maximaal drie weken achter de rug zijn”: “Mensen die aan nicotine verslaafd zijn en van de ene dag op de andere hun sigaret afzweren, moeten toch weten dat ze last krijgen van prikkelbaarheid, nervositeit en slapeloosheid, wat vaak leidt tot hervallen.”

Gesponsorde artikelen