‘FC Kip’ opent eigen kippenrestaurant in Rotterdam

FC Kip is terug! Voor velen zal die naam bekend in de oren klinken, want een tiental jaar geleden maakte de Nederlandse komiek Jandino Asporaat furore met de kleine video’s. Daarin trad hij zelf op als Judeska, de eigenaar van het kippenrestaurant FC Kip. Het is ondertussen al een tijdje geleden dat er nog sprake was van het fictieve restaurant, maar toch heeft Asporaat nu een écht FC Kip-restaurant geopend.

In Nederland is het typetje Judeska al jaren een vaste waarde. Judeska wordt gespeeld door komiek Jandino Asporaat, die ook al bij ons te zien was. Zo zat hij op televisie al naast Philippe Geubels in De Slimste Mens ter Wereld en stond hij met zijn zaalshows ook al in ons land.

Naast komedie als zichzelf, is Asporaat ook al jaren de bezieler van verschillende typetjes. Die keren terug in verschillende tv-shows én in de filmreeks Bon Bini Holland. Van al die typetjes is Judeska zonder twijfel de meest bekende.

FC Kip

Tussen 2011 en 2014 had Jandino Asporaat met De Dino Show zijn eigen talkshow. Tussen de gasten door was vaak plaats voor enkele sketches. Daarvan waren de avonturen van FC Kip misschien wel de populairste. FC Kip was een restaurant waar enkel kip werd verkocht en waar de Surinaamse Judeska aan het roer stond. Met haar soms eigenwijze toontje jaagde ze meer klanten weg dan dat ze er daadwerkelijk bediende.

Hoewel FC Kip in eerste instantie dus alleen in Nederland te zien was, vonden de sketches ook al snel hun weg naar België. Op YouTube is een compilatie van alle korte video’s al meer dan 1,5 miljoen keer bekeken.

Echt restaurant

Ondertussen is het al een tijdje stil rond FC Kip. Hoewel het personage Judeska nog vaak haar opwachting heeft gemaakt in andere projecten van Asporaat, zijn de updates over het restaurant blijven liggen. Tot nu, want de presentator heeft zijn eigen echte FC Kip-restaurant geopend in Rotterdam.

In het restaurant zijn er heel wat verwijzingen naar de sketches, zoals de zin ‘Wat heb jij mij genoemen‘ in LED-verlichting. Of hij daar ook als Judeska klanten zal gaan bedienen, valt af te wachten. Bij de opening van het restaurant zijn alvast honderden mensen aanwezig die hopen op een plekje.

Meer
Lees meer...