Federale regering verbiedt TikTok op smartphones van ministers en ambtenaren

De Belgische Nationale Veiligheidsraad heeft vrijdag het gebruik van TikTok op de werktelefoons van overheidsfunctionarissen verboden.

Waarom is dit belangrijk?

De populaire Chinese app TikTok had vorig jaar ruim 1.2 miljard actieve maandelijkse gebruikers. Afgelopen juni kwam echter het nieuws naar buiten dat moederbedrijf ByteDance onbeperkte toegang had tot niet-openbare gebruikersgegevens van Amerikaanse en Europese klanten. Sindsdien lopen er verschillende onderzoeken naar de praktijken van het sociale netwerk.

Het nieuws: Het besluit is genomen op basis van een analyse door de Staatsveiligheid (VSSE) en een advies van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), aldus een persbericht.

De details: Het verbod op het gebruik van de applicatie heeft alleen betrekking op apparaten die in de professionele context worden gebruikt. De ban zal zes maanden duren en daarna opnieuw worden geëvalueerd.

Zowel de VSSE als het CCB waarschuwen dat TikTok een grote hoeveelheid gegevens van gebruikers verzamelt, vaak zonder hun medeweten, waardoor het risico bestaat dat de privacy van gebruikers wordt geschonden. Bovendien kan TikTok de stroom van informatie en inhoud manipuleren via algoritmen. Tot slot vereist de Chinese wet dat TikTok samenwerkt met Chinese inlichtingendiensten.

Aldus de officiële verklaring van de overheid.

Zoom uit: Donderdag hadden de Vlaamse autoriteiten in aanloop op hetzelfde bericht al een besluit genomen en de toegang tot TikTok op de computers en smartphones van medewerkers van de Vlaamse overheid verboden.

 • “Het wordt sterk aangeraden dat entiteiten die hun eigen IT beheren dezelfde maatregelen nemen en hun medewerkers oproepen de applicatie te verwijderen”, aldus Digitaal Vlaanderen.

Ook: Wallonië zou mogelijk snel kunnen volgen. Dat is in ieder geval de wens van Elio Di Rupo. Afgelopen maandag zei Di Rupo dat hij de applicatie tegen 22 maart wil verbieden op de professionele toestellen van regeringsmedewerkers en ministers.

TikTok onder vuur

 • Met meer dan een miljard maandelijks actieve gebruikers wereldwijd is TikTok een van de populairste sociale netwerken, vooral onder jongeren. Naarmate de app aan populariteit heeft gewonnen, klonken er steeds meer kritische stemmen vanwege de controle van de Chinese overheid over de gegevens die door de app worden verzameld.

Het fundamentele probleem is dat TikTok eigendom is van ByteDance, dat zelf onder de effectieve controle staat van de Chinese Communistische Partij.

Mike Gallagher, Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden.
 • De VS beschuldigt TikTok er al jaren van Amerikaanse gebruikers te bespioneren in opdracht van Beijing.
  • Daarom is de applicatie verboden op toestellen die door de overheid ter beschikking worden gesteld, alsook op die van federale werknemers.
  • De kritiek op de app is deze week toegenomen nu de VS een landelijk verbod op de app overweegt.
 • Het feit dat TikTok toegaf dat sommige van zijn werknemers toegang hadden tot de gegevens van Europese en Amerikaanse gebruikers heeft natuurlijk niet geholpen.
 • De applicatie verzamelt een grote hoeveelheid persoonlijke gegevens zoals:
  • Naam, leeftijd, gebruikersnaam, telefoonnummer, profielfoto, e-mail en het wachtwoord van gebruikers.
  • Alle inhoud gegenereerd via de app, zoals foto- en video-opnames.
  • Chatberichten.
  • Informatie met betrekking tot in-app aankopen en betaalgegevens.
  • De GPS-locatie.
  • Het IP-adres, de mobiele operator en het netwerktype.

Project Clover

 • TikTok ontkent uiteraard dat alle verzamelde gegevens met de Chinese overheid worden gedeeld. Het maakte eerder deze week bekend zo’n 1,3 miljard dollar per jaar te gaan investeren in maatregelen die de persoonlijke gegevens van Europeanen moeten beschermen.
 • Het project – genaamd “Project Clover” – omvat het openen van twee nieuwe datacentra in Ierland en een derde in Noorwegen. De persoonlijke gebruikersgegevens van Europeanen, die momenteel in Singapore en de VS worden opgeslagen, zullen daar worden bewaard.
  • TikTok is ook van plan om een – nog niet bekendgemaakte – Europese partner in te schakelen die zal controleren hoe de app omgaat met de data van Europeanen.
 • Een vergelijkbaar initiatief heeft TikTok vorig jaar in de VS geïntroduceerd met “Project Texas”. Daarmee wordt al het Amerikaanse gebruikersverkeer omgeleid naar de infrastructuur van Oracle, een Texaanse leverancier van software en cloudtechnologie.

(fjc/nd)

Meer
Lees meer...