Grote nood aan een dosis feelgood? Probeer dan ‘Blinded By The Light’ eens, een film vol Springsteen-tunes die een glimlach op je gezicht zal toveren

Kijk eens door het raam en je wordt somber. Kijk eens op sociale media en je wordt nog somberder. Daarom: hoog tijd voor een dosis feelgood! Fans van Bruce Springsteen – en bij uitbreiding iedereen – willen we graag Blinded By The Light aanraden, een film vol Springsteen-deuntjes die bij ons nooit in de zalen terecht kwam, maar wél de moeite waard is.

Voor de fans van Bruce is Springsteen meer een levenswijze dan iets anders. Eén van die fanatieke Springsteen-fans is Sarfraz Manzoor, een journalist met Pakistaanse roots die model stond voor Javed uit Blinded By The Light en die intussen al meer dan 150 concerten van Springsteen heeft gezien. Manzoor schreef in Greetings From Bury Park – Race. Religion. Rock ‘N’ Roll hoe hij in z’n tienerjaren z’n hart verloor aan Springsteen en dat boek vormde de basis voor deze film. Het vertelt het verhaal van een familie die vanuit Pakistan naar Luton verhuist, een stad in het Zuidoosten van Engeland. De vader van het gezin werkt in de autofabriek, de moeder verdient thuis een centje bij als naaister.

Manzoon heet in de film Javed (Viveik Kalra). Op school voelt hij zich de vreemde eend in de bijt. Hij hoort bij geen enkel groepje en hij is niet echt met muziek bezig. Op een dag schuift Roops (Aaron Phagura), een andere jongen met Pakistaanse roots, hem twee cassettes toe. Het zijn ‘Darkness On The Edge Of Town’ en ‘Born In The USA’ en Roops drukt hem op het hart om die vooral met z’n leven te bewaken. Javed neemt ze zonder al te veel verwachting aan, maar wanneer hij dan toch eens op de Play-toets drukt en hij voor het eerst Dancing In The Dark hoort lijkt het wel alsof de bliksem inslaat.

Entertainment One

Van dan af wordt Bruce Springsteen het kompas in Javeds leven. Eindelijk iemand die hem lijkt te begrijpen! Eindelijk iemand die weet hoe hij zich voelt! Tegelijkertijd lijkt niemand van zijn schoolgenoten hem te begrijpen, want die vinden Springsteen ouderwetse muziek.

De persoonlijke ontwaking van Javed, die nieuwe liefde voor muziek die hij voelt, wordt in Blinded By The Light ingebed in een context van migratie- en generatieconflicten. Het Engeland van de jaren tachtig in volle Thatcher-tijd wordt hier geschetst, inclusief de hoge werkloosheidscijfers, bezuinigingen en amper verhuld racisme. Het is in die context dat wordt aangetoond wat voor een krachtig wapen muziek kan zijn hoe belangrijk muziek kan zijn in een mensenleven.

De film kwam bij ons nooit in de zalen, maar is nu te vinden via verschillende VOD-kanalen. Bij ons toverde de film alvast een glimlach op ons gezicht én we hebben er onze platen van Bruce Springsteen nog eens door bovengehaald.

Blinded By The Light is te bekijken via Play van Telenet, Google Play en Amazon Prime.

Meer
Lees meer...