In het kort
- De FIFA kende Saudi-Arabië een hoge score toe voor zijn kandidatuur om het wereldkampioenschap voetbal in 2026 en 2034. De kandidatuur voor dat laatste WK kreeg een hogere score.
- Het grootste verschil tussen de biedingen is de infrastructuur, waarbij de meeste stadions in Saudi-Arabië medio 2034 klaar moeten zijn en het bod voor 2026 afhankelijk is van bestaande locaties.
- Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek geuit op het evaluatieproces van de FIFA en hebben opgeroepen tot ingrijpende hervormingen van de mensenrechten vóór de eindstemming op 11 december.
In het evaluatierapport van de FIFA kreeg Saudi-Arabië een hogere score voor zijn kandidatuur voor het WK van 2034 in vergelijking met het winnende bod voor het toernooi van 2026, dat werd ingediend door de Verenigde Staten, Canada en Mexico. De FIFA erkende dat het bod van Saudi-Arabië een “matig risico” inhoudt op het gebied van mensenrechten, maar gaf het land toch een gemiddelde score van 4,2 op 5. Het gezamenlijke bod van de VS, Canada en Mexico kreeg een score van 4,0.
Een belangrijk verschil tussen de biedingen is de infrastructuur. De meeste stadions in Saudi-Arabië, waaronder het King Salman International Stadium in Riyad, zouden pas medio 2032 klaar moeten zijn. Het bod voor 2026 was daarentegen gebaseerd op 23 bestaande stadions. Desondanks merkt de FIFA op dat Saudi-Arabië heeft toegezegd internationaal erkende mensenrechten te respecteren op het gebied van veiligheid, arbeidsrechten voor arbeidsmigranten, kinderrechten, gendergelijkheid, non-discriminatie en vrijheid van meningsuiting.
Mensenrechten
Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en de Sport & Rights Alliance (SRA) hebben kritiek geuit op het evaluatieproces van de FIFA en hebben opgeroepen tot belangrijke hervormingen op het gebied van mensenrechten voordat de eindstemming op 11 december plaatsvindt. Zij stellen dat het toekennen van het toernooi aan Saudi-Arabië zonder dergelijke hervormingen een ernstige veronachtzaming zou zijn van de mensenrechtenschendingen in het land.
Amnesty International uitte haar verontwaardiging over het FIFA-rapport en noemde het een “ongelooflijke goedpraterij van de verschrikkelijke mensenrechtenschendingen in het land”. Ze bekritiseerden de nalatigheid van de FIFA om bewijzen van potentiële mensenrechtenschendingen aan te pakken als Saudi-Arabië het WK zou organiseren, wat duidt op een gebrek aan verantwoordelijkheid voor de verwachte problemen in het komende decennium.
Andere biedingen en aanstaande beslissingen
De FIFA-evaluatie had ook betrekking op het bod voor het WK 2030 van Spanje, Portugal en Marokko, dat een score van 4,2 kreeg. Zowel Saudi-Arabië als het gezamenlijke Spaans-Portugees-Marokkaanse bod zullen naar verwachting op 11 december officieel hun respectievelijke toernooien toegewezen krijgen omdat er geen concurrerende biedingen zijn.