FIFA-baas Gianni Infantino bevestigt: Saudi-Arabië organiseert WK 2034

Wat al zo goed als zeker was, is nu ook officieel. Het wereldkampioenschap voetbal in 2034 zal doorgaan in Saudi-Arabië. Na het afhaken van Australië was dat land de enige overgebleven kandidaat en dus krijgen ze de organisatie toegewezen. Dat is op sociale media bevestigd door FIFA-baas Gianni Infantino.

Na een stop in Amerika, Europa en Afrika zal het WK voetbal van 2034 opnieuw neerstrijken in Azië. Daarbij zal het halt houden in Saudi-Arabië. Het land was eerder ook al geïnteresseerd in de organisatie van het WK voetbal in 2030. Uiteindelijk ging de organisatie daarvan naar Portugal, Spanje en Marokko, met enkele wedstrijden in Zuid-Amerika.

Op Instagram herhaalde Gianni Infantino nog eens waar we de komende edities van het wereldkampioenschap voetbal naartoe gaan. “De grootste show op aarde wordt in 2026 georganiseerd door Canada, Mexico en de Verenigde Staten, in Noord-Amerika. De volgende twee edities van de FIFA World Cup zullen plaatsvinden in Afrika (Marokko) en Europa (Portugal en Spanje), met drie feestelijke wedstrijden in Zuid-Amerika (Argentinië, Paraguay en Uruguay), in 2030 en in Azië (Saudi-Arabië) in 2034. Drie edities, vijf continenten en tien landen die betrokken zijn bij het organiseren van wedstrijden in het toernooi – dat maakt voetbal echt mondiaal!”, schrijft de FIFA-baas.

Enige kandidaat

De keuze voor Saudi-Arabië is niet zonder de nodige controverse. Na het kiezen van de gezamenlijke kandidatuur van Marokko, Portugal en Spanje kregen geïnteresseerde landen namelijk maar 25 dagen de tijd om zich aan te melden. Bovendien konden enkel landen uit Azië en Oceanië zich kandidaat stellen, omdat de andere continenten het WK al op bezoek krijgen in een van de volgende twee edities.

Saudi-Arabië toonde daarbij meteen interesse en leek even concurrentie te krijgen van Australië. Die laatsten haakten dinsdag echter af, waardoor er maar één kandidatuur meer overbleef. Het proces om de organisatoren voor 2030 en 2034 te kiezen, is volgens Infantino “bij consensus goedgekeurd door de FIFA-raad”. Het is wel nog niet duidelijk om het WK in Saudi-Arabië in de zomer of in de winter zal doorgaan.

Meer
Lees meer...