Saudi-Arabië organiseert WK voetbal in 2034

Het WK voetbal in Qatar werd vorig jaar pas gespeeld, maar toch is de FIFA al druk bezig met de volgende edities. De editie van 2026 vindt plaats in de Verenigde Staten, Canada en Mexico en ook voor 2032 werd de beslissing al genomen. Het toernooi zou in 2034 dan weer naar een land uit Azië of Oceanië gaan. Nadat Australië zich terugtrok, lijkt alleen Saudi-Arabië nog kandidaat.

Na een stop in Amerika, Europa en Afrika zal het WK voetbal van 2034 opnieuw neerstrijken in Azië. Daarbij zal het halt houden in Saudi-Arabië. Het land was eerder ook al geïnteresseerd in de organisatie van het WK voetbal in 2030. Uiteindelijk ging de organisatie daarvan naar Portugal, Spanje en Marokko.

Saudi-Arabië stelde zich samen met Australië kandidaat voor de editie van 2034, maar ondertussen heeft Australië laten weten dat het niet langer in de running is. Het land wil de komende jaren namelijk gaan focussen op andere grote toernooien. Dat het WK in 2034 in Saudi-Arabië zal plaatsvinden, lijkt dus zeker.

Saudi-Arabië 2034

Het voetbal in het Midden-Oosten lijkt aan een enorme opmars bezig. Vorig jaar werd het wereldkampioenschap nog in Qatar gehouden en ook de Saudi Pro League is heel wat fans rijker. Die belangstelling zal de komende jaren alleen nog maar toenemen. Zeker omdat Saudi-Arabië nu ook de organisatie van het WK in 2034 in handen zal krijgen.

In eerste instantie kreeg het land nog concurrentie van Australië, maar dat land heeft zich ondertussen teruggetrokken. De Australische overheid laat weten zich te willen focussen op toernooien als de AFC Women’s Asian Cup in 2026 en de Club World Cup in 2029. Enkele maanden geleden organiseerde het land samen met Nieuw-Zeeland wel nog het WK voetbal voor vrouwen.

Opnieuw in de winter?

Doordat Saudi-Arabië de enige overgebleven kandidaat is, lijkt het dus zo goed als zeker dat het WK in 2034 daar ook zal plaatsvinden. Het land komt de laatste tijd vaak in het nieuws omdat het alsmaar meer geld pompt in het voetbal. Zo kreeg de Saudi Pro League afgelopen zomer een enorme boost door heel wat opvallende transfers van topvoetballers naar de Saudische competitie.

Die voetballers, waaronder Neymar Jr. en Cristiano Ronaldo, zullen zonder twijfel nog dienst moeten doen als ambassadeurs van het toernooi. Hoewel de twee tegen 2034 waarschijnlijk al lang in voetbalpensioen zijn. Of het toernooi net zoals het WK in Qatar door de warmte opnieuw in de winter gespeeld zal worden, is nog niet duidelijk.

Meer
Lees meer...