Populariteit WK voetbal in Qatar zorgt ervoor dat huurders uit hun huis worden gezet om plaats te maken voor fans

Qatarese huiseigenaars proberen winst te slaan uit het aankomende wereldkampioenschap voetbal in hun land. De vele afreizende fans en het gebrek aan accommodaties om te verblijven, zorgt ervoor dat huurders uit hun huis worden gezet zodat eigendommen voor een veelvoud kunnen verhuurd worden aan voetbalfans tijdens het WK.

Het wereldkampioenschap voetbal in Qatar is al sinds de bekendmaking van het organiserende land in december 2010 omstreden. Zo waren er toen al verdenkingen van omkoping van de stemgerechtigden, die achteraf bleken te kloppen. Daarnaast zijn er in Qatar ook tal van schendingen van de mensenrechten en kwamen al duizenden (vaak uitgebuite) gastarbeiders om het leven tijdens het bouwen van de WK-stadions. Bovendien zijn ook antihomowetten in het land een heikel punt. Tot slot riskeren fans die de Qatarese wet overtreden door drugs te gebruiken of buitenhuwelijkse seks te hebben zware gevangenisstraffen.

Dat alles houdt voetbalfans echter niet tegen om massaal tickets te kopen voor het wereldkampioenschap voetbal dat doorgaat van 21 november tot en met 18 december 2022. Eind april al raakte bekend dat de eerste 800.000 tickets in een recordtempo verkocht waren en eind juni stond de teller al op 1,8 miljoen tickets. Afgelopen maandag liet FIFA-baas Gianni Infantino weten dat het WK in Qatar al 2,9 miljoen tickets verkocht heeft. Dat is goed voor 93 procent van de totale beschikbare stadioncapaciteit.

Verblijfplaatsen schaars

Aangezien Qatar zelf maar 3 miljoen inwoners heeft, komt een groot deel van de verwachte voetbalfans uit het buitenland. Die vele afreizende fans hebben allemaal een verblijfplaats nodig tijdens het bezoek aan het WK voetbal. En daar knelt het schoentje, want de beschikbare accommodatie daarvoor in Qatar is schaars.

Die grote vraag lijkt er nu voor te zorgen dat huurders uit hun huis of appartement worden gezet. Huiseigenaars uit de hoofdstad Doha proberen namelijk van het WK namelijk gebruik te maken om snel veel geld te verdienen aan hun beschikbare verblijfplaats.

Woekerprijzen

In de Bangkok Post vertellen buitenlandse arbeiders uit Qatar hoe ze van hun huurbazen amper één week de tijd kregen om te verhuizen. Daarna zouden ze tot vlak voor het WK terechtkunnen in een hotel, waarna ze moeten verhuizen naar “tijdelijke appartementen”. Een appartement waarvoor normaal 2.500 dollar (2.560 euro) per maand wordt betaald, wordt tijdens het wereldkampioenschap voetbal verhuurd aan 1.700 dollar (1.740 euro) per nacht.

Qatarese officials weigeren te reageren op specifieke gevallen van verhuurfraude, maar raden gedupeerden aan om klacht neer te leggen bij het bureau dat verantwoordelijk is voor huurdisputen.

Meer
Lees meer...