FIFA negeert kritiek en geeft organisatie WK Clubs aan Verenigde Arabische Emiraten

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft een nieuw gastland aangeduid voor het aankomende wereldkampioenschap voetbal voor clubs. De Verenigde Arabische Emiraten vervangen Japan, dat afhaakte door de geldende coronaregels, als organisator voor het WK voor clubs 2021. Het tornooi is meteen ook uitgesteld tot begin 2022.

Op 2 december 2010 koos de Wereldvoetbalbond FIFA de organisatoren voor het WK voetbal in 2018 en 2022. Uit meerdere kandidaten werden daarbij na een stemming Rusland en Qatar gekozen. Sinds die opmerkelijke keuzes zijn er meerdere verhalen opgedoken over omkoping van enkele stemgerechtigden binnen de FIFA.

De kritiek op de keuze voor Rusland en nog meer Qatar als gastland is de voorbije jaren alleen nog maar toegenomen. Niet alleen heeft Qatar zo goed als geen voetbalgeschiedenis en moest het WK door de hitte verplaatst worden naar de winter, het land heeft ook een bedenkelijke reputatie op het vlak van mensenrechten. De gevolgen daarvan zijn al meermaals duidelijk geworden door verhalen over de gastarbeiders die in Qatar de stadions moeten bouwen voor het wereldkampioenschap voetbal. Door gruwelijke werkomstandigheden zouden daarbij al meer dan 6.500 arbeidsmigranten zijn omgekomen de voorbije jaren.

Al die verhalen zorgden ervoor dat de FIFA in 2016 een nieuwe Human Rights Policy voorstelde. Een jaar later paste de Wereldvoetbalbond zelfs zijn statuten aan. Dat alles moest er in de toekomst voor zorgen dat de beslissingen van de FIFA meer rekening hielden met de mensenrechten.

Verenigde Arabische Emiraten

Met de keuze voor de Verenigde Arabische Emiraten als gastland voor het WK clubs lijkt de voetbalbond zijn eigen voornemens echter compleet te negeren. De VAE hebben namelijk ook een bedenkelijke reputatie op het vlak van mensenrechten. Zo zijn zweepslagen en stenigingen er nog steeds wettelijk aanvaardbare straffen, hebben vrouwen zo goed als geen rechten en is homoseksualiteit er illegaal. Bovendien zouden gevangenen er vaak gefolterd worden en is er geen persvrijheid. Ook arbeidsmigranten genieten er zo goed als geen bescherming en moeten vaak in erbarmelijke omstandigheden werken.

Dat de FIFA toch de Verenigde Arabische Emiraten koos als gastland voor het WK voor clubs is waarschijnlijk deels uit noodzaak. De coronacrisis verstoorde het voorbije jaar namelijk al meermaals de plannen voor dat wereldkampioenschap. Zo wilde de FIFA aanvankelijk dit jaar een groter WK voor clubs met 32 deelnemers organiseren in China. Die plannen moest het noodgedwongen voor zich uitschuiven. Vervolgens werd Japan gekozen als gastland, maar zij lieten in september weten af te zien van de organisatie. Het feit dat fans nog steeds nog toegelaten zijn bij sportevenementen in Japan zou daarvoor de oorzaak zijn. Andere kandidaat-gastlanden zoals Zuid-Afrika haakten de voorbije weken af door nieuwe uitbraken van de coronapandemie.

Zeven deelnemers

Begin 2022 wordt in de Verenigde Arabische Emiraten dus gezocht naar een opvolger voor Bayern MĂŒnchen. Zij wonnen eind 2020 in Qatar de finale van het WK voor clubs in Qatar tegen het Mexicaanse Tigres UANL met 1-0. Voor de editie van dit jaar (die dus in 2022 doorgaat) zijn al vier ploegen zeker van deelname. Uit de UEFA Champions League komt Chelsea. Het Egyptische Al Ahly wist zich te plaatsen uit Afrika, het Nieuw-Zeelandse Auckland City komt uit OceaniĂ« en het gastland mag Al Jazira afvaardigen.

De laatste drie deelnemers komen uit AziĂ«, Zuid-Amerika en Noord- en Midden-Amerika. In deze drie regio’s moet de finale van het regionaal clubkampioenschap nog gespeeld worden.

Meer
Lees meer...