Filmfestival van Cannes programmeert Netflix-film en niet iedereen is daar blij mee

Filmfestival van Cannes programmeert Netflix-film en niet iedereen is daar blij mee

Het Filmfestival van Cannes heeft twee jaar geleden beslist dat een Netflix-film niet langer in de prijzen mag vallen op het festival. De Directors Fortnight, de niet-competitieve afdeling van het Filmfestival van Cannes, trekken zich daar niets van aan en plaatsten de Netflix-film ‘Wounds’ toch op hun lijstje. 

De slepende ruzie tussen het Filmfestival van Cannes en Netflix heeft een onverwachte wending gekregen door The Directors Fortnight. Zij beslisten na de ban op Netflix-films toch een gokje te wagen met de film Wounds van de Brits-Iranese regisseur, Babak Anvari, hoewel deze tegenstrijdig is met de competitieve line-up van het Filmfestival van Cannes.

Meer dan 100 mensen lopen zaal uit tijdens ‘walgelijke’ film van Lars Von Trier in Cannes

Netflix-film

Vandaag maakte de niet-competitieve line-up van het FilmFilestival van Cannes. Op dat programma staan 23 films waaronder de film Wounds er eentje van is. Het is een Netflix-film van regisseur Babak Anvari die uitkwam in 2016 en wereldwijd een groot succes werd.

Beste film Girl krijgt staande ovatie op filmfestival van Cannes en wordt getipt als Oscarkandidaat

Line-up

Hoewel het officiële Filmfestival van Cannes gelijktijdig loopt met de niet-competitieve line-up van The Directors Fortnight maken deze twee toch niet altijd dezelfde keuzes. In dit geval is dat nogmaals bewezen. Twee jaar geleden besliste het Filmfestival van Cannes niet langer films van Netflix op te nemen in de line-up waar er prijzen te verdienen zijn voor de best-scorende films. Die beslissing kwam tot stand doordat verschillende Netflix-films al in de prijzen vielen terwijl deze niet eens in de Franse bioscoopzalen te bekijken zijn. Daarop kwam er natuurlijk veel commentaar van de Franse regisseurs.


The Directors Fortnight

Wel mogen Netflix-films nog getoond worden op het Filmfestival van Cannes zolang dat ze geen prijzen kunnen winnen. Aangezien The Directors Fortnight een niet-competitieve line-up opstelt, voert zij een eigen selectie en riskeren zij het af en toe om eens een Netflix-film aan bod te laten komen. Naast Wounds, pikten zij onder andere ook First Love van Takashi Miike, The Lighthouse van Robbert Eggers met Robert Pattinson in de hoofdrol en Zombi Child van Bernard Bonello eruit. Benieuwd naar de line-up van The Directors Fortnight? Nog eventjes geduld want vanaf 15 mei is deze tien dagen te bekijken.

Gesponsorde artikelen