Anti-oorlogsfilmpje Arnold Schwarzenegger trending op Russische sociale media

Ondertussen heeft vrijwel iedereen al het filmpje van Hollywoodacteur Arnold Schwarzenegger gezien of erover gehoord. Daarin richt hij zich rechtstreeks tot het Russische volk en de Russische president Vladimir Poetin. Die boodschap van Schwarzenegger bleek nu zeer impactvol te zijn. De video is namelijk sinds gisteren enorm trending op de Russische sociale media en heeft al tot heel wat reacties geleid.

In een Russisch-Engels ondertitelde videotoespraak, in samenwerking met het productiehuis attn, wendde de Terminator-acteur Arnold Schwarzenegger zich op 17 maart 2022 rechtstreeks tot het Russische volk. Daarin waarschuwt Schwarzenegger de Russen dat ze verkeerde informatie krijgen over de aanval van hun land op Oekraïne. Hij deed dit naar eigen zeggen uit liefde voor het Russische volk dat verdiende om de waarheid te horen.

De boodschap

In de negen minuten durende video roept de voormalige bodybuildingkampioen de Russische mensen op om desinformatie en propaganda te doorzien. “Ik spreek vandaag tot jullie omdat er dingen in de wereld gebeuren die voor jullie verborgen worden gehouden. Vreselijke dingen die jullie zouden moeten weten”, zegt Schwarzenegger.

De in Oostenrijk geboren acteur – wiens film Red Heat de eerste Amerikaanse film was die werd opgenomen op het Rode Plein in Moskou – sprak ook over zijn genegenheid voor het Russische volk. Zo vertelt hij o.a. dat hij als kind erg geïnspireerd raakte door de Russische Olympische gewichtheffer Joeri Vlassov.

In de videotoespraak richt Schwarzenegger zich ook rechtstreeks tot president Vladimir Poetin en zegt: “U bent deze oorlog begonnen en u kunt hem ook stoppen”.

Trending

Het filmpje van de acteur werd op Twitter ondertussen al 32,8 miljoen keer bekeken. En wordt nu vooral geprezen door Russen die tegen de oorlog in Oekraïne zijn, schrijft BBC. Oppositiepoliticus Lev Shlosberg zei op de Telegram-app dat de videoboodschap van de acteur “met respect voor ons, het Russische volk” was gefilmd. “Arnold Schwarzenegger heeft een uniek vermogen om met iedereen te praten met overtuigingskracht, respect en op gelijke voet. Luister er eens naar, denk erover na en begrijp het”, schreef Shlosberg.

De liberale journalist Anton Orekh merkte vooral op dat de videotoespraak van Schwarzenegger geen “Russofobie” bevatte. “Wij worden uitgesloten door de hele wereld en Arnold is een van de weinige mensen die de Russen niet aanspreekt als wilde orks (fictieve wezens uit de werken van The Lord of the Rings-schrijver J.R.R. Tolkien, red.), maar als goede mensen die hun weg kwijt zijn”, schreef ook Orekh op Telegram.

Maar een pro-Kremlin Twitteraccount, genaamd Barack Obmana (‘Obman‘ is het Russische woord voor bedrog, red.), spotte met de video en zei dat “de mening van betaalde Amerikaanse pratende hoofden” er voor de Russen weinig toe doet.

Woorden Kremlin

Rusland heeft consequent gezegd dat de oorlog in Oekraïne een “speciale operatie” was om Russischtalige Oekraïners te beschermen. Maar in zijn video zei Schwarzenegger dat het Kremlin tegen de Russen loog toen het zei dat de invasie bedoeld was om Oekraïne te “denazificeren”. “Oekraïne is de oorlog niet begonnen, maar de machthebbers in het Kremlin wel”, zei de acteur.

Opvallend is ook het feit dat Arnold Schwarzenegger een van de weinige accounts is die nog gevolgd wordt door de officiële Russischtalige en de Engelstalige Twitteraccounts van het Kremlin.

Bekijk de videoboodschap van Arnold Schwarzenegger hieronder:

Meer
Lees meer...