Finalisten ‘De Mol’ zijn bekend: Dit is onze hoofdverdachte

We kennen de finalisten van het tiende seizoen van De Mol. Sven, Uma of Yens: één van hen is de mol. Het is Emanuelle die de enorm jammerlijke eer heeft om nét voor de finale het spel te moeten verlaten. Die finale wordt dit jaar heel bijzonder want hij zal live gespeeld worden in Paleis 12, onder het toeziend oog van 10.000 fans.

De Mol zit er bijna op. Nog één laatste aflevering en dan weten we wie de tweede mol in dit seizoen is. Dit is wat ons opviel in de halve finale.

Opdracht 1: Geitenmelk-offer

De Mol geiten
Play4

Voor de eerste opdracht moesten de kandidaten zich opdelen in twee groepen: twee krijgers en twee vredesduiven. Zij speelden elk een eigen opdracht die geen enkele link had met de andere.

Uma en Yens speelden de krijgeropdracht. Zij moeten een wandeling maken naar een heilige grot van de Guanchen om daar een offer te brengen. Om het offer correct te brengen, moeten ze Sibo Gomero leren, de taal van de Guanchen. Het gaat om een fluittaal waarbij kleine nuances het verschil maken tussen twee woorden. Later in het spel moeten ze de woorden die ze aangeleerd kregen herkennen om de juiste keuzes te maken. Een foute keuze zorgt voor vertraging en verlaagt de inzet van de proef met 500 euro. Er valt maximum 2.000 euro te verdienen in deze opdracht.

Daarnaast moeten Uma en Yens ook de herderssprong leren. Daarbij moet je met behulp een stok een berg afdalen. Dit moeten ze demonstreren tijdens de route.

Opdracht 2: Het Bed van Fortuin

De Mol Bed van Fortuin
Play4

De andere twee kandidaten zijn de vredesduiven. Sven en Emanuelle moeten vanuit een bed het Rad van Fortuin spelen. Daarbij mogen ze prachtige prijzen kiezen uit het winkeltje van Gilles. Die dingen moeten ze bewaren in hun bed. De waarde van de spullen die op het einde van de opdracht nog steeds in het bed liggen, gaat naar de groepspot. Maar da’s makkelijker gezegd dan gedaan, want tijdens de laatste vijf minuten gaat het bed kantelen.

Wat zou de mol doen?

Als mol zit je op beide opdrachten goed. Er valt ongeveer even veel geld te verdienen en beide opdrachten zijn makkelijk te saboteren. Zo kan je in het bed op het einde heel wat dingen laten vallen of bij het wandelen foute antwoorden geven.

Opdracht 2: Blind als een mol

De Mol blind
Play4

Voor de tweede opdracht moeten de deelnemers vijf rode knoppen indrukken in een verlaten gebouw. Maar ze moeten die knoppen geblinddoekt zien te vinden. Wie z’n blinddoek afneemt, kan namelijk neergeschoten worden, waardoor de knoppen die hij of zij ingedrukt heeft ongeldig worden. Om de locatie van de knoppen te weten te komen, moeten de kandidaten – opnieuw blind – vragen beantwoorden. De kandidaten die nog niet door het gebouw zijn gegaan, kunnen ervoor zorgen dat de schutters lawaai maken. Daardoor maken ze hun locatie bekend en weet de geblinddoekte waar de schutters zijn en waar ze dus hun blinddoek moeten aanhouden.

Maar er is meer, want de handlanger van de mol probeert de kandidaten te verleiden om hun blinddoek af te zetten. Daarvoor gebruikt deze een combinatie van emotionele chantage en chantage door middel van molboekjes en eliminatievragen. Enkel als de vijf knoppen op het einde van de opdracht ingedrukt zijn, komt er 5.000 euro in de pot.

Wat zou de mol doen?

Als mol ga je in deze opdracht best als een van de laatsten het speelveld in. Zo heb je invloed meer invloed op de uitkomst van het spel. In de eerste plaats kan je door slecht bijlen te gooien ervoor zorgen dat de schutters verborgen blijven. Daarnaast heb je bij het einde meer zicht op hoeveel knoppen er nog ingedrukt moeten worden.

Sven

Sven is de mol want …

De Mol Sven
Play4

In de opdracht op het bed werkt Sven een strategie uit waarbij veel letters gekocht worden. Daardoor gaat er telkens 50 euro inzet verloren. Van de 3.000 euro die met het spel te verdienen waren, halen ze zo 1.850 euro aan prijzen binnen terwijl ze wel alle vragen juist beantwoorden. Terwijl Sven aan het gekantelde bed hangt, probeert hij ook dingen te verplaatsen waardoor er enkele prijzen van het bed vallen.

Sven heeft in de tweede opdracht de perfecte positie als mol. Daarbij drukt hij twee van de nodige drie knoppen in. Zo lijkt hij een geweldige kandidaat te zijn, maar het brengt wel niets op.

Tot slot gaf Sven voor de eliminatie aan dat hij all-in ging op Manu. Zij moest uiteindelijk het spel verlaten, dat maakt het natuurlijk verdacht dat Sven de aflevering wel overleefde. Bij de eliminatie is het ook interessant dat Manu aangaf dat ze Sven absoluut niet verdacht. Zij vulde haar test dus in op Yens of Uma, waardoor ze het spel moest verlaten. Als Sven de mol is en ze heeft niets op hem ingevuld, maakt dat hem natuurlijk weer verdachter. Zeker als hij zelf echt alles op Manu, en dus fout, invulde.

Sven is niet de mol want …

Sven toonde zich als een meester in de Rad van Fortuin-opdracht. Daarbij gaf hij alle juiste antwoorden waardoor er heel wat prijzen verdiend werden. Het is hierbij ook interessant om te vermelden dat Sven zei dat Manu het truitje moest aandoen. Dat is nuttig voor de rest van de opdracht want het is een item minder dat je moet tegenhouden. Het zou raar zijn om als mol deze tip te geven. Sven houdt ook vol wanneer het bed aan het kantelen is en verzamelt zo 1.100 euro voor de pot.

Ook in de tweede opdracht doet Sven z’n best. Hij vindt dan wel de laatste knop niet, maar daar had hij ook geen enkele aanwijzing over gekregen. Sven is ook heel goed in het bijlslingeren en doet zo verschillende schutters piepen.

Uma

Uma is de mol want …

De Mol Uma
Play4

Bij de wandeling gaat Uma makkelijk mee in alle foute antwoorden van Yens. Daarbij is het vooral vreemd dat ze meegaat in het meenemen van de hond, nadat ze de taal van geitenboeren hebben geleerd. Uma heeft ook moeite met het melken van de geit. Daarbij gaat er heel wat tijd verloren.

In de tweede opdracht is Uma de enige die afgeschoten wordt omdat ze haar blinddoek afneemt. Daardoor gaan de twee knoppen die ze indrukte verloren en moeten de andere kandidaten opnieuw vanaf nul beginnen.

Uma is niet de mol want …

In de eerste opdracht volgt Uma veel foute antwoorden van Yens, maar ze gaat fel tegen hem in wanneer hij de witte pot wil nemen. Als mol had ze hier opnieuw kunnen volgen en had de volledige inzet verloren kunnen gaan. In die eerste opdracht is Uma ook heel goed in het afdalen met de stok, terwijl Yens daar heel wat problemen mee heeft.

Uma neemt in de tweede opdracht haar blinddoek af en wordt neergeschoten. Vervolgens voelt ze zich daar schijnbaar oprecht heel slecht over.

Yens

Yens is de mol want …

De Mol Yens
Play4

In de eerste opdracht heeft Yens het al meteen heel moeilijk met zijn derde been. Daarnaast kiest hij tot drie keer toe het foute antwoord, waardoor er 1.500 euro verloren gaat. Bij de keuze voor de pot wil hij zelfs nog eens een foute pot meenemen. Daardoor had ook de laatste 500 euro verloren kunnen gaan.

Het is daarnaast ook heel opvallend dat Yens zonder blinddoek de knop bovenaan de trap voorbijloopt. Dit is de knop waarvan de locatie als laatste wordt prijsgegeven en daardoor is de knop ook de meest waarschijnlijke om uiteindelijk niet ingedrukt te worden. Yens had dit kunnen verhelpen, maar deed dat toch niet.

Yens is niet de mol want …

Met de nodige liefde kan Yens vlot de geit melken. Zo gaat er niet veel tijd verloren bij deze opdracht en kunnen ze snel opnieuw vertrekken.

In de tweede opdracht spreekt de handlanger van de mol tegen alle kandidaten. Bij Yens is dat zijn vriendin Marie-Sophie. We weten uit de aflevering in het waterpark dat zij een zwaar Kempisch accent heeft, dat lijken we niet te herkennen in de vervormde stem van de handlanger.

Yens is absoluut niet geïnteresseerd in de voorstellen van de handlanger. Doen alsof hij wel geïnteresseerd was en z’n blinddoek afnemen, had hier de opdracht kunnen vertragen.

Afvaller: Emanuelle

De Mol Emanuelle
Play4

We moesten deze week afscheid nemen van de immer vrolijke Emanuelle. Door haar enthousiasme maakte ze zich vaak verdacht. Maar dat bleek dus allemaal onbewust te zijn en geen actie van de mol. Met het vertrek van Emanuelle verdwijnt de moederkloek uit de groep. De persoon waarbij iedereen terecht kon voor een warme knuffel of een babbel.

Hoofdverdachte: Uma

De Mol Uma
Play4

Het is met het zicht op de finale nu ook tijd om onze laatste hoofdverdachte bekend te maken. Dat is voor ons Uma. Zij haalde sinds de komst van de nieuwe mol opvallend minder geld binnen. Ze speelde het in de eerste opdracht ook slim door mee te gaan in de foute antwoorden van Yens in plaats van zelf foute antwoorden te geven. Zo kan ze subtieler mollen. Daarnaast lijkt het accent van haar vriend ook meer te kloppen bij dat van de handlanger dan dat van de vriendin van Yens.

Doordat Manu naar huis is, weten we wel zeker dat de mol het offer bracht. Sven bracht het er bij het bed zo goed vanaf dat we hem niet meer als een mol kunnen zien.

De Mol is elke zondag om 19.50 uur te zien op Play4 en online via GoPlay.

Wil je graag op de hoogte blijven van alles over De MolWord dan lid van onze Facebookgroep!

Meer
Lees meer...