De wereld is opnieuw een legende verloren. Woensdagavond is namelijk Winston Groom overleden. Die naam zegt je misschien niet zo veel, maar z’n werk des te meer. Groom is namelijk de bedenker van Forrest Gump, een man met een laag IQ die toevallig bij een hele hoop historische gebeurtenissen betrokken was.
Forrest Gump is een legendarische film, die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Winston Groom. Het boek verscheen al in 1986, maar werd pas een succes nadat de hele wereld Tom Hanks aan het werk had gezien, acht jaar later.
Winston Groom
Groom schreef niet enkel romans, maar ook non-fictie. Zo stond hij bekend om z’n beschrijvingen van de Amerikaanse burgeroorlog en de Eerste Wereldoorlog. Dat hij geïnteresseerd was in dat thema is niet verrassend, want hij vocht zelf mee met het Amerikaanse leger tijdens de Vietnamoorlog eind jaren 1960.
Een jaar nadat de film Forrest Gump was verschenen, bracht Winston Groom een vervolg uit op z’n eerste boek. Gump and Co. zag het daglicht in 1995. De Amerikaan is 77 geworden. De universiteit van Alabama (de staat waar Groom opgroeide) deelde een foto van de schrijver.
“We zijn diep bedroefd over het overlijden van één van onze legendes, Winston Groom. In 1965 van UA afgestudeerd, schreef Groom 16 boeken, waaronder Forrest Gump. Onze gedachten en gebeden gaan uit naar z’n familie in deze moeilijke tijd.”
Forrest Gump
De verfilming van Grooms boek is ondertussen legendarisch, en misschien zelfs een echt klassieker. Forrest Gump won maar liefst 6 Oscars: Beste Film, Beste Mannelijke Hoofdrol (Tom Hanks), Beste Regisseur (Robert Zemeckis), Beste Visuele Effecten, Beste Bewerkte Scenario en Beste Montage.
Opvallend is vooral dat tijdens geen enkele bedankingsspeech de naam Winston Groom genoemd wordt. Oké, Forrest Gump (de film) is een vrije interpretatie van het gelijknamige boek, maar dat wil niet zeggen dat Groom er geen belangrijke rol in heeft gespeeld.
Verschillen
De film neemt als rode draad het liefdesverhaal tussen Forrest Gump (Tom Hanks) en Jenny Curran (Robin Wright). De historische gebeurtenissen waar Forrest als bij toeval deel van uitmaakt, vormen een tweede laag in de film. Het boek is droger, met vooral geschiedenis als hoofdonderwerp.
Nog opvallend? Eén van de meest iconische quotes uit de film komt helemaal niet overeen met hoe Groom die had geschreven. In plaats van “Life is like a box of chocolates: you never know what you’re gonna get“, had Groom “Being an idiot is no box of chocolates” geschreven.