Left Right
scrollTop top

‘The Shawshank Redemption’ blaast 25 kaarsjes uit


The Shawshank Redemption
© Columbia Pictures/The Shawshank Redemption

In 1994 ging The Shawshank Redemption in de Verenigde Staten in première. De film was oorspronkelijk geen al te groot succes, maar wist dat met de jaren toch te verdienen. Nu, vijfentwintig jaar later, is de film niet meer weg te denken uit onze levens.

The Shawshank Redemption is vijfentwintig jaar oud dit jaar. In 1994, toen ie gereleased werd, was de film helemaal niet zo’n succes als hij nu is. Tijdens zijn openingsweekend stelde hij enorm teleur. Dat lag volgens de makers vooral aan het feit dat in diezelfde periode ook Pulp Fiction en Forrest Gump in première gingen.

Zeven Oscarnominaties, maar geen awards

De verfilming van een kortverhaal van Stephen King werd voor maar liefst zeven Oscars genomineerd, onder andere die van Beste Film en Beste Acteur (voor Morgan Freeman). The Shawshank Redemption won geen enkele award, maar slaagde er wél in om onze harten te veroveren: in 2015 stond de film bovenaan de lijst met beste films op filmdatabank IMDb.

Veel keuze

Tim Robbins speelt bankier Andy Dufresne, die in de gevangenis belandt voor de moord op zijn echtgenote en haar minnaar. Maar Robbins was niet de enige acteur die zich voor het personage ging aanbieden. Ook Tom Hanks, die in diezelfde periode dan gecast werd als Forrest Gump, in de gelijknamige film, zag een rol in The Shawshank Redemption wel zitten. En ook Tom Cruise en bodyguard Kevin Costner boden zich aan.

Robbins’ personage werd tijdens zijn tijd in Shawshank vrienden met Ellis ‘Red’ Redding. Goddelijke acteur Morgan Freeman streek daarvoor even neer op aarde.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…